Rusija će pozvati talibane na međunarodne pregovore

07.10.2021.

15:20

Autor: M.Š./Hina/HRT

Talibani u Kabulu

Talibani u Kabulu

Foto: Jorge Silva / REUTERS

Rusija će pozvati talibane da sudjeluju u međunarodnim pregovorima o Afganistanu koji će se 20. listopada održati u Moskvi, rekao je u četvrtak izaslanik Kremlja u toj zemlji, a prenose ruske novinske agencije.

Na pitanje je li talibanima koji su u kolovozu preuzeli vlast u Afganistanu nakon povlačenja američkih snaga upućen poziv na pregovore, ruski izaslanik Zamir Kabulov odgovorio je potvrdno.

No nije rekao tko će iz redova talibana biti pozvan na pregovore.

Kina, Iran, Pakistan i Indija koji skupa s Rusijom čine takozvani Moskovski format za Afganistan, također su pozvani na te međunarodne pregovore čiji dnevni red ni razina predstavnika još nisu poznati.

Ta će se međunarodna konferencija održati nakon izvanrednog sastanka na vrhu G20 koji se održava 12. listopada a bit će posvećen kritičnoj humanitarnoj situaciji u Afganistanu.

Kabulov je u četvrtak izjavio da Rusija konkretno radi na slanju humanitarne pomoći Afganistanu, dodajući da se prikuplja "materijal" koji će se poslati.

Talibani su u kolovozu zauzeli afganistanski glavni grad Kabul, nakon munjevite ofenzive u kojoj je pala vlada što ju je podupirao Zapad.

Tako su se talibani, dvadeset godina pošto su ih Sjedinjene Države svrgnule s vlasti, spektakularno vratili donoseći niz izazova - napose sigurnosnih - za susjedne zemlje i šire.

Rusija pomno prati stanje u Afganistanu koji su sovjetske snage deset godina držale pod okupacijom dok se 1989. nisu povukle nakon krvavog rata.

Moskva smatra talibane terorističkim pokretom, ali već godinama vodi dijalog s njima.

Kremlj je bio pomirljiv nakon njihova dolaska na vlast vjerujući njihovim obećanjima da neće dopustiti "terorističkim" organizacijama da se ondje učvrste, da neće napadati susjedne zemlje, napose srednjoazijske koje su ruski saveznici te da će zaustaviti krijumčarenje heroina i opijuma.

Rusija je ljetos ipak održala zajedničku vojnu vježbu sa savezničkim snagama iz srednje Azije, zabrinutim zbog destabilizacije na njihovim granicama.

Kabulov je usto rekao da Rusija "ne žuri" pretresti pitanje ukidanja UN-ovih sankcija talibanima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!