Kratko zatišje na istoku Ukrajine, prekidi vatre krše se na obje strane

21.02.2022.

19:20

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Gleb Garanich/Maxar Technologies/Alexey Nikolsky / REUTERS

I dalje rastu tenzije na istoku Europe. Ruska vojska objavila je da je spriječila ukrajinske sabotere da probiju granicu u ruskoj regiji Rostov te da je pritom ubijeno pet ukrajinskih vojnika. Ukrajina to demantira i naziva lažnim vijestima. Za to vrijeme službeni Kijev od Europske unije traži da uvede sankcije Rusiji, što Unija zasad neće učiniti.


Kratko zatišje na istoku Ukrajine. Prekidi vatre krše se na obje strane, pucnjava sada sve češće odjekuje i danju.

- Proruski pobunjenici već tri dana zaredom ne prestaju s jakom paljbom. Situacija se pogoršala, ali moramo sve to izdržati. Mislim da je Putinu cilj isprovocirati nas, kako bi mogao reći da smo mi ti koji su započeli napad, kazao je jedan od anketiranih stanovnika Ukrajine. 

Iz Donecka i Luhanska u Rostovsku oblast u Rusiji dosad je stiglo više od 61.000 civila evakuiranih iz dviju odmetnutih proruskih regija na istoku Ukrajine.

- U blizini našeg doma jučer je bio napad granatama. I prije je bilo eksplozija, ali nikad takvih razmjera. Od 2014. do 2015. bilo je užasno. Skrivali bismo se u skloništima ili školama i odlazili kući nakon napada. Ali sada napadi ne prestaju. Ako odemo u Rusiju, barem i mi i djeca nećemo slušati neprestane eksplozije, izjavila je stanovnica Donecka.

Na sjednici ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Vladimir Putin potvrđuje kako će udovoljiti zahtjevu proruskih separatista, ali i Dume - danas će Rusija priznati neovisnost dviju samoproglašenih republika. Vladar Kremlja ne zaboravlja ni anektirani Krim.

- Ako Ukrajina pristupi NATO-u, opasnost za našu zemlju poprilično će porasti. Jer članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora govori o kolektivnoj obrani. Budući da nitko ne priznaje volju naroda na Krimu, a Ukrajina inzistira na tome da je to njezin teritorij, Rusija je suočena s realnom prijetnjom, kazao je Vladimir Putin, ruski predsjednik. 

Dok Washingtonom odzvanjaju povici kojima se traži zaustavljanje Putina i nametanje sankcija Rusiji, i iz Bijele kuće i iz Kremlja stiže načelni pristanak na ideju francuskog predsjednika o virtualnom summitu Bidena i Putina, na kojemu bi se raspravljalo o strateškoj sigurnosti u Europi i ukrajinskom rašomonu. Amerikanci dodaju, samo ako u međuvremenu ne bude ruske invazije. Kao uvertira, najprije u četvrtak, u Ženevi, sastanak uživo ministara vanjskih poslova Blinkena i Lavrova.

- Predsjednik Putin nekoliko je puta dao do znanja da ruska strana nije protiv ideje o summitima ili sastancima. Ali prije njihova održavanja u ovako napetoj atmosferi, moramo znati mogući ishod tih sastanaka. Predsjednici Putin i Macron složili su se da će nam kolege sa Zapada, koji su inicijatori takvih sastanaka, najprije predočiti kakve rezultate nakon njih očekuju. Mi stoga čekamo, kazao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Ukrajinska strana pozdravlja francusku inicijativu o održavanju summita Biden - Putin, ali i potvrđuje kako od nekih europskih članica NATO-a stižu suptilne poruke Kijevu da odustane od članstva u Sjevernoatlantskom savezu.

- Američki državni tajnik Blinken uvjerio me u sinoćnjem telefonskom razgovoru da se nijedna odluka o Ukrajini, a to je bio slučaj i dosad, neće donositi Ukrajini iza leđa. Za predloženi sastanak na vrhu uskladit ćemo naša stajališta i pobrinuti se da ukrajinski interesi budu uzeti u obzir. Nadamo se da će sastanak završiti dogovorom o povlačenju ruskih snaga iz Ukrajine, kazao je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Satelitske snimke privatne američke tvrtke upućuju na novo gomilanje snaga ruske vojske samo 15 kilometara od granice s Ukrajinom. U baltičkim republikama, čiji obavještajni podaci govore o najmanje 45 tisuća ruskih vojnika u Bjelorusiji, pozivaju na dugoročnu prisutnost NATO-ovih snaga na njihovu tlu.

- Ruska vojska umarširala je u Bjelorusiju i zapravo je njome potpuno vojno ovladala. U stvarnosti je Bjelorusija teritorij koji kontrolira Rusija, a s kojega se planiraju akcije protiv Ukrajine. Planiraju li se akcije i protiv NATO-a, veliko je pitanje, izjavio je Arvydas Anusauskas, litavski ministar obrane.

Dok pripadnici elitne američke zračno-pješačke divizije podižu kamp u Poljskoj, uz granicu s Ukrajinom, iz britanske vlade stiže poruka da se ruski plan invazije već počeo provoditi.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!