10:44 / 15.03.2018.

Autor: D.P./M.M./Hina

Rusija će protjerati britanske diplomate kao odgovor Londonu

Foto: Twitter/@janavojta

Foto: Twitter/@janavojta

Foto: - / -

Rusija će uskoro protjerati britanske diplomate kao odgovor na protjerivanje 23 ruska diplomata iz Britanije, izjavio je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.
Rusija će uskoro protjerati britanske diplomate kao odgovor na protjerivanje 23 ruska diplomata iz Britanije, izjavio je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. 

Britanska premijerka Theresa May jučer je najavila niz sankcija Rusiji, među kojima su izbacivanje 23 diplomata i zaleđivanje bilateralnih ugovora jer smatra Moskvu odgovornom za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da Moskva još razmatra protumjere koje će uvesti vrlo brzo. Optužbe premijerke May protiv Ruske Federacije, naše cijele zemlje, našeg naroda su sulude, rekla je Zaharova. Optužila je Britaniju da odbija surađivati s Moskvom u istrazi incidenta. Britanija nije Rusiji dala nijednu informaciju, nijedan detalj koji bi mogao rasvijetliti situaciju, dodala je.

Istovremeno, britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson najavio je da bi uz sankcije koje je objavila May moglo biti posljedica za bogate Ruse koji imaju imovinu u Britaniji. Moguće je da policija ispita podrijetlo imovine i privede zbog korupcije bogataše koji bogatstvo duguju vezama s Vladimirom Putinom, rekao je Johnson u intervjuu BBC-u. Šef britanske diplomacije rekao je da je dirnut potporom SAD-a i drugih saveznika, iako je zasad nejasno hoće li slijediti neki koordinirani međunarodni odgovor.

Na sastanku Vijeća sigurnosti koji je hitno sazvao London, američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley rekla je sinoć da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji.

Potporu May prije su dali američki predsjednik Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel. S tvrdnjama o odgovornosti Rusije složio se i francuski predsjednik Emmanuel Macron, najavljujući da će idućih dana razmotriti koje će mjere poduzeti Pariz.


Lavrov: Motiv trovanja bivšeg špijuna je mogućnost da se zakomplicira domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva

Mogući motiv trovanja bivšega dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Engleskoj jest da se Rusiji zakomplicira domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva ovog ljeta, prenijela je agencija Interfax izjavu ruskoga ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u četvrtak.

Lavrov je rekao kako se nada da će se Skripal oporaviti od napada nervnim otrovom u Velikoj Britaniji te da će moći rasvijetiti što se dogodilo, objavila je ruska državna novinska agencija TASS.


Moskva niječe da je razvila nervni otrov Novičok

Moskva nije nikada razvijala, uključujući razdoblje bivšeg SSSR-a, programe kemijskog oružja Novičok, koji se spominje u vezi trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, rekao je jedan visoki ruski diplomat.

"Nije postojao nikakav program razvoja kemijskog oružja pod nazivom Novičok ni u vrijeme SSSR-a niti u Rusiji", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Riabkov. Po njegovim riječima, Rusija je uz to prekinula sva istraživanja kemijskog oružja nakon ratifikacije Konvencije o zabrani kemijskog oružja i uništila sve njegove zalihe.

Nervni otrov Novičok navodno su u najvećoj tajnosti razvili sovjetski znanstvenici 1970-ih i 1980-ih godina. Njegovo postojanje otkrio je jedan od njegovih "očeva", Vil Mirzaianov (83), koji je danas u egzilu u SAD-u. Tada je po vlastitom priznanju sudjelovao u tom tajnom vojnom programu u Državnom institutu za organsku kemiju i tehnologiju.

London optužuje Rusiju da je Novičokom otrovala bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju, koji su 4. ožujka smješteni u bolnicu u teškom stanju. Ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao je u četvrtak sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog tog slučaja. "Izrazili su veliku zabrinutost zbog destruktivne i provokativne pozicije britanske strane", priopćio je Kremlj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!