Rusija će se vratiti u START ako SAD promijeni svoj "neprijateljski stav"

03.06.2023.

13:25

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Rusija će se vratiti u sporazum Novi START ako Washington odustane od svojeg "neprijateljskog stava" prema Moskvi, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenose ruske novinske agencije.

SAD je ovaj tjedan objavio da će prestati slati Rusiji neke obavijesti kako je predviđeno tim sporazumom o kontroli naoružanja, uključujući nove podatke o lokacijama na kojima se nalaze američki projektili i lansirni sustavi, kao odgovor na to što Moskva "krši" sporazum.

Po Rjabkovu, to nije iznenađenje za Moskvu i ruska odluka da suspendira Novi START ostaje na snazi usprkos bilo kakvim protumjerama.

- Neovisno o bilo kakvim mjerama ili protumjerama američke strane, naša odluka da suspendiramo sporazum START nepokolebljiva je, rekao je, prenio je TASS. Naš uvjet za povratak u potpuno operativan sporazum je da SAD odustane od svojeg u osnovi neprijateljskog stava prema Rusiji, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!