Rusija gomila vojsku, diplomacija optužuje za provokacije

01.02.2022.

12:14

Autor: Željko Raić/Podnevni dnevnik/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: Ukrainian Armed Forces Press Service / via REUTERS

Dok Rusija gomila vojsku na ukrajinskoj granici, diplomacija nastoji riješiti krizu. No, tenzije s terena prelile su se i za stol tijekom sjednice Vijeća sigurnosti.

Cijela se sjednica pretvorila u višesatno optuživanje za provokacije, te je svojim ponašanjem i sadržajem podsjećala na staro hladnoratovsko međusobno optuživanje dviju velesila. Glavna tema, raspoređivanje ruskih vojnika na granici s Ukrajinom i Bjelorusijom.

- Rusija je rasporedila veliku vojnu silu, više od 100 tisuća vojnika s teškim naoružanjem uz ukrajinsku granicu. Ovo je najveća, ponovit ću vam još jednom, da bolje razumijete, ovo je najveća vojna mobilizacija u posljednjih 50-tak godina – poručuje Linda Thomas-Greenfield, američka veleposlanica pri UN-u.

Ruska strana u svemu tome ne vidi ništa sporno, još manje opasno.

- Raspoređivanje naših vojnika na našem teritoriju izaziva samo kod vas osjećaj opasnosti, jer vojnici se nalaze ondje gdje im je i mjesto - u vojarnama na ruskom teritoriju, i imaju pravo biti gdje god žele na teritoriju Ruske Federacije – odgovara Vasilij Nebenzija, ruski veleposlanik pri UN-u.

SAD dosljedan u svojim stajalištima. Tolika količina ruskih vojnika i oružja na granici s Ukrajinom znači samo jedno - pripremu za invaziju.

- Upućujemo jasnu poruku da mi želimo samo jedan put rješavanja krize - mirnim načinom kroz dijalog. No dogodi li se ruska vojna akcija, imamo spreman odgovor – poručuje Thomas-Greenfield.

- Naši zapadni kolege govore o potrebi deeskalacije. Prije svega, oni sami podižu tenzije i imaju retoriku koja potiče eskalaciju – smatra Nebenzija.

U cijelu priču uključila se je i kineska strana. Istina, njihov pristup rješenju svima je poznat otprije.

- Za rješavanje ovako velikih kriza potrebna je tiha, a ne diplomacija megafona – savjetuje Zhang Jun, kineski veleposlanik pri UN-u.

A svoj obol rješavanju krize dat će i britanski premijer Boris Johnson koji stiže u posjet Ukrajini. Njegova su stajališta otprije jasna. Najavio je udvostručenje broja britanskih vojnika koji se nalaze na istočnim europskim granicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!