Rusija i Bjelorusija počele vojne vježbe, propala britanska misija u Moskvi

10.02.2022.

08:31

Autor: HRT/Hina

Vojna vježba

Vojna vježba

Foto: ilustracija / Shutterstock

Ruska i bjeloruska vojska počele su zajedničke vojne vježbe u Bjelorusiji koje trebaju trajati deset dana, objavila je Moskva, u jeku tenzija Rusije i Zapada oko Ukrajine. O rusko-ukrajinskoj krizi danas su razgovarali u Moskvi britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov koji je razgovore okarakterizirao kao "dijalog gluhog i nijemog".

- Cilj vježbi je pripremiti zaustavljanje i odbacivanje vanjske agresije, u okviru obrambene akcije, objavilo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju. Po njemu, manevri se odvijaju na pet vojnih poligona, četiri zračne baze i "različitim mjestima" u Bjelorusiji, posebno u regiji Brest, koja graniči s Ukrajinom.

Dvije vojske nisu precizirale broj vojnika koji sudjeluju u tim manevrima, ali Zapad kaže da je 30.000 ruskih vojnika raspoređeno u Bjelorusiji u okviru vježbi. Te se vježbe percipiraju u Kijevu i na Zapadu kao način pritiska Moskve, koja od studenog grupira vojsku na granici s Ukrajinom.

Rusija je optužena da želi izvesti novu vojnu operaciju protiv Kijeva, što Kremlj odbacuje i tvrdi da samo želi zajamčiti sigurnost pred neprijateljskim ponašanjem Kijeva i NATO-a. Te tenzije dovele su ove zime do bogatih diplomatskih aktivnosti između Moskve i zapadnih prijestolnica kako bi se ublažila kriza.

U Moskvi neuspjeli sastanak Lavrova s britanskom kolegicom Truss

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss pozvala je Rusiju da povuče svoje postrojbe nagomilane u blizini ukrajinske granice kako bi se omogućilo smanjenje napetosti između Moskve i zapadnih zemalja koje strahuju od ruske vojne operacije protiv Kijeva.

- Ministar Lavrov mi je danas rekao da Rusija ne planira napasti Ukrajinu. No te riječi moraju pratiti djela i želimo da se postrojbe i oprema stacionirani na ukrajinskoj granici premjeste drugamo, rekla je Truss nakon sastanka u Moskvi s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom

Lavrov je pak ocijenio razgovor s Truss "dijalogom gluhog i nijemog", rekavši da njegova britanska kolegica kao da nije "čula" iscrpno izlaganje Rusije o njezinoj zabrinutosti zbog proširenja NATO-a.

- Imao sam dojam da naši britanski kolege ili nemaju pojma o pojašnjenjima" o nepostojanju ruskih planova za napad koje je nedavno iznio ruski predsjednik Vladimir Putin, "ili ih potpuno zanemaruju, nastavio je Lavrov.


Zelenski: Rusko-bjeloruske vježbe su "psihološki pritisak" 

- Mislimo da gomilanje vojske u blizini naših granica predstavlja psihološki pritisak naših susjeda. Nema ništa novog. Što se tiče rizika,oni nisu nikada prestali od 2014., godine ruske aneksije Krima i početka sukoba sa separatistima koje podupire Moskva na istoku Ukrajine, priopćio je ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Vojne vježbe osuđuje i SAD 

- Te vojne vježbe smatramo potezom koji pridonosi eskalaciji napetosti. Vježbe se održavaju i uz granicu i to nas svakako zabrinjava, ali ne bih htjela predviđati što to znači kad je riječ o potencijalnoj invaziji, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!