Rusija i Indija zaobilaze dolar i euro, Lavrov dogovara trgovinu u nacionalnim valutama

01.04.2022.

16:50

Autor: HRT/Hina

Sergej Lavrov i Narendra Modi

Sergej Lavrov i Narendra Modi

Foto: Rusko ministarstvo vanjskih poslova / Twitter, @mfa_russia

Rusija će povećati uporabu nezapadnih valuta u trgovini sa zemljama poput Indije, rekao je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov koji je u posjetu toj zemlji. Pozdravio je Indiju kao prijatelja koji nema "jednostrano stajalište" o ratu u Ukrajini. Indija i Kina jedine su velike zemlje koje nisu osudile ono što Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Sergej Lavrov posjetio je Indiju kako bi osigurao potporu te zemlje koju je Rusija dugo smatrala saveznikom, i to dan nakon što su američki i britanski dužnosnici izvršili pritisak na Indiju da izbjegne potkopavanje financijskog sustava utemeljenog na dolarima te sankcija nametnutih Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu koja je započela 24. veljače.

Rusija je najveći dobavljač obrambene opreme Indiji

- Mi smo prijatelji. Potpuno je jasno da bi se sve više transakcija obavljalo kroz ovaj sustav u nacionalnim valutama, zaobilazeći dolar, euro i druge valute, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka s indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom. Dodao je da Indija vidi ukrajinsku krizu kroz "cjelovite činjenice, a ne samo na jednostran način".

Rusija je najveći dobavljač obrambene opreme Indiji, a Lavrov je rekao da će dvije zemlje koristiti mehanizam rupija i rublji za trgovinu naftom, vojnom opremom i drugom robom.

Indija za dijalog i diplomaciju

Lavrov je dodao da će Rusija biti otvorena za posredovanje Indije između Ukrajine i Rusije, ali nije čuo za takav prijedlog, dok je Jaishankar rekao da se Indija zalaže za mirno rješavanje sporova.

Indija je od početka rata u Ukrajini kupila milijune barela sirove nafte od Rusije uz popust, opravdavajući kupnju korisnom za svoje građane i nečim što rade čak i europske zemlje. Indija je i ugovorila kupnju suncokretovog ulja iz Rusije po rekordno visokoj cijeni nakon što su zbog rata zaustavljene isporuke iz Ukrajine.

Lavrov se sastao se i s indijskim premijerom Narendrom Modijem. Rusko ministarstvo vanjskih poslova obavilo je kako je razvijanje strateškog partnerstva s New Delhijem jedan od prioriteta ruske vanjske politike.

Rusija će pristati na to da se Ukrajina pridruži EU?

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je ustvrdio da postoji pomak u smislu pristajanja Ukrajine na odricanje od članstva u NATO-u, ali i da je Rusija možda spremna pristati na to da se Ukrajina pridruži Europskoj uniji.

Lavrov je spomenuo i pomak kad je riječ o tome da se Ukrajina odredi kao nenuklearna nacija. "Nenuklearni, neblokovski, neutralni status - sada se priznaje kao apsolutno neophodan", rekao je.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!