Rusija i Kuba sklopile sporazume o revitalizaciji kubanske ekonomije

19.05.2023.

23:13

Autor: P.F./Hina/HRT

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel, ministri Ricardo Cabrisas i Dmitrij Černišenko

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel, ministri Ricardo Cabrisas i Dmitrij Černišenko

Foto: Alexandre Meneghini / Reuters

Ruski dužnosnici i poduzetnici potpisali su nekoliko sporazuma s kubanskim kolegama na forumu u Havani ovaj tjedan, dogovorivši se da će povećati proizvodnju šećera i ruma, osigurati opskrbu otočne komunističke zemlje pšenicom i sirovom naftom te obnoviti zapuštene turističke objekte.

Dugotrajni politički saveznici, oba pod američkim sankcijama, pokušavaju osnažiti ekonomske veze pojednostavljivanjem trgovine i ulaganja.

- Sporazumi predstavljaju povijesnu prekretnicu u našim bilateralnim i poslovnim odnosima, rekao je Ricardo Cabrisas, kubanski ministar vanjske trgovine, na zatvaranju foruma.

Jedan od sporazuma uključuje to da će ruski Prodintorg opskrbiti kubansku državnu kompaniju Alimport pšenicom, s ciljem garancije sigurnosti opskrbe kubanskog stanovništva. Drugi sporazum predviđa otvaranje tržnice Rusmarket na kojoj će se prodavati proizvodi iz Rusije, uključujući hranu i kućne potrepštine. Treći sporazum tiče se obnove trošnih stambenih obalnih zajednica Tarare, čije su bijele pješčane plaže tek nekoliko minuta od Havane, kako se navodi, idealne za uživanje u oceanu, ribarenju i ronjenju.

Među ostalim sporazumima je i onaj o rusko-kubanskoj tvornici koja će proizvoditi rum, što bi trebalo pospješiti izvoz tog hvaljenog kubanskog alkoholnog pića.

Potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Černišenko je također najavio ponovnu uspostavu redovite zračne linije između Rusije i Kube, obustavljene od ožujka 2022. zbog sukoba u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!