12:08 / 08.09.2018.

Autor: M.S./I.H./HRT/Hina

Rusija i Sirija bombardiraju Idlib

-

-

Foto: - / -

Bitka za Idlib posebno zabrinjava Tursku, jer je gusto naseljena pokrajina smještena uz njezinu granicu.
Ruski i sirijski ratni zrakoplovi bombardirali su u subotu gradove u pokrajini Idlib, samo dan nakon propalog summita koji su u Teheranu održali predsjednici Turske, Irana i Rusije, ne uspijevši prevladati međusobne razmirice i dogovoriti se o prekidu vatre.

Očevici i spasioci kažu da je iz zraka napadnuto više sela i gradova u južnome Idlibu, kao i grad Latamneh na sjeveru Hame, koji su još uvijek pod nadzorom pobunjenika.

Sirijski helikopteri bacali su bačve s eksplozivom na kuće u predgrađu Khana Sheikuna, rekli su stanovnici tog područja u južnome Idlibu. Po podacima civilne zaštite, u selu Abdeen na jugu Idliba smrtno su stradale tri osobe.

Ta pokrajina, posljednje veliko pobunjeničko uporište u Siriji s tri milijuna stanovnika i nekoliko desetaka tisuća boraca, većinom džihadista, nakon neuspjelog summita strahuje od nove humanitarne katastrofe.

Iran, Rusija i Turska nisu uspjele u petak prevladati svoje nesuglasice, dogovorivši se ipak da će nastaviti "surađivati" na rješenju kako bi se izbjegle civilne žrtve u tom području na sjeverozapadu Sirije, oko kojega vlast Bašara al-Asada okuplja postrojbe za, kako se čini, neposredan napad.

Ruski zračni napadi izvedeni su u petak na položaje Hajat Tahrir al-Šama, džihadističke organzacije koju je osnovao bivši sirijski ogranak Al-Qaede koji dominira Idlibom, ili pak na Ahrar al-Šam, moćnu islamističku pobunjeničku skupinu, pri čemu je bilo pet mrtvih, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Već u četvrtak stotine civila počelo je bježati iz zone predviđajući napad vladinih postrojbi.

Nakon što su ga 2015. osvojili pobunjenici Idlib je njihovo posljednje veliko uporište. Ondje su poslani deseci tisuća pobunjenika i civila evakuiranih iz drugih uporišta oporbe koje su preuzimale lojalističke snage u zemlji.

Do ruskih je udara došlo dok se u Teheranu održavao summit između iranskog predsjednika Hasana Rohanija i njegovih kolega Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana, te nekoliko sati prije sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o stanju u Idlibu koji je sazvao Washington. 

SAD je pak, u javnost pustio informaciju da se sirijski režim namjerava koristiti kemijskim oružjem. Američka vojska poručila je i da priprema odgovor, dok službeni Damask tvrdi da o kemijskim napadima s njegove strane nema govora te da je to nova provokacija Zapada i izlika za američku prisutnost u sirijskom ratu.

Osam međunarodnih nevladinih organizacija aktivnih u Siriji pozvalo je "svjetske čelnike" okupljene u Teheranu i New Yorku da "rade zajedno na izbjegavanju najgore humanitarne katastrofe u sedam godina rata u Siriji", u kojem je već poginulo više od 350.000 ljudi, a milijun ih je izbjeglo.

Izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura zauzeo se za konkretne mjere u petak pred Vijećem sigurnosti okupljenim u New Yorku kako bi razgovaralo o Idlibu. Nužne su rute za evakuaciju u svim pravcima, prema istoku, sjeveru, jugu, kazao je on.

Odlučne u preuzimanju cjelokupnog teritorija, vlasti u Damasku skupile su pojačanja na rubu pokrajine koja graniči s Turskom, a kojom dominiraju džihadisti Hajat Tahrir al-Šarma uključujući i znatne pobunjeničke frakcije.

Gotovo polovina od oko tri milijuna stanovnika pokrajine Idlib i nekoliko pobunjenih džepova susjednih pokrajina Hama, Alep ili Latakija raseljeno je, prema UN-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!