Napetosti oko nuklearne elektrane Zaporižja

28.08.2022.

Zadnja izmjena 19:31

Autor: Tamara Marković/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Napetosti oko nuklearne elektrane

Napetosti oko nuklearne elektrane

Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

U blizini nuklearne elektrane Zaporižja u posljednjem ruskom napadu srušeno je ili oštećeno 15 kuća, navode ukrajinski izvori, ne spominjući žrtve. Time se nastavlja opasna igra oko najveće nuklearke u Europi. Istodobno, ne prestaje žestoka razmjena vatre projektilima i granatama duž crte bojišta u regiji Doneck.

Zbog straha od radijacije, u ovoj školi u blizini nuklearne elektrane u Zaporižju stanovnicima se dijele tablete joda. 

- Rečeno nam je da odrasla osoba treba uzeti jednu tabletu dnevno, a moje sedmogodišnje dijete pit će pola tablete, rekao je Vitalij, stanovnik Zaporižja.

Dok Europa zabrinuto prati što se događa s najvećom nuklearnom elektranom na Starom kontinentu, Rusija i Ukrajina nastavljaju s međusobnim optužbama. Rusi tvrde da su Ukrajinci u posljednja 24 sata elektranu u Zaporižju gađali dvaput, ali da razina radijacije nije povećana.

- Ispaljeno je ukupno devet granata. Tri su pale u blizini zgrade broj 2, gdje se skladišti svježe nuklearno gorivo i kruti radioaktivni otpad. Krhotine su pogodile cjevovod. U drugom napadu granate su pale pokraj zgrade broj 6 u kojoj su pogoni za hlađenje reaktora, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Ruske snage hvale se da su uništile tvornice za popravak vojnih helikoptera u Zaporižju. Na fronti u Donecku ukrajinske snage naselja brane s pomoću britanskih višecijevnih raketnih bacača MLRS.

- Vojno pješaštvo kaže nam da ne zna što bi bez nas. Za njih su topnici kao bogovi. Zna nam se dogoditi da Rusi odmah uzvrate paljbu, ali i na to smo spremni, rekao je Oleg, ukrajinski vojnik.

Zemlju brane uglavnom mlađi naraštaji, kojima je slobodna i neovisna Ukrajina - nešto što se podrazumijeva. Na istočnom bojištu u punom je pogonu i oružje pristiglo iz Njemačke.

Šest mjeseci od početka rata, situacija je na bojištu manje-više nepromijenjena. Juriš kojim je Rusija u nekoliko tjedana zauzela Luhansku oblast, stao je nakon osvajanja Lisičanska. Pa tako pomaka na ratnoj mapi nema već dva mjeseca, što nažalost ne znači da će iscrpljenost voditi diplomaciji. U zatišju obje strane obnavljaju svoje redove, za ono što bi moglo slijediti na jesen.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!