20:51 / 18.05.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Rusija izbacuje saveznike Navaljnog iz parlamentarne utrke

Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Ruski parlament odobrio je u četvrtak zakon po kojem članovi "ekstremističkih" organizacija ne mogu biti zastupnici u parlamentu, potez za koji saveznici zatočenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog kažu da mu je cilj spriječiti ih da se natječu na parlamentarnim izborima u rujnu.

Zakon, koji je donji dom odobrio u prvom čitanju, dolazi u vrijeme dok sud odlučuje o tome hoće li se Navaljnijeva antikorupcijska zaklada i regionalni aktivisti proglasiti ekstremističkima.

Njime se predlaže da se članovima ili čelnicima skupina koje se proglase ekstremističkima zabrani kandidiranje na izborima za donji dom Dume u razdoblju od jedne do pet godina.

Prođe li u nastavku procedure, zakon će zasigurno otežati kampanju aktivista poput Ljubol Sobolove, koja je u kućnom pritvoru jer je sudjelovala u prosvjedima podrške Navaljnom.

Sobol je na Twitteru ocijenila da se radi o "protuustavnom" pokušaju da je se izbaci iz izborne utrke u rujnu.

Da bi zakon stupio na snagu, treba proći još dva čitanja u donjem domu, mora ga prihvatiti gornji dom i potpisati predsjednik Vladimir Putin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!