Rusija jača obranu od Japana, postavlja raketni sustav na Kurile

22.03.2023.

14:15

Autor: HRT/Hina/D.M.

Bastion, arhivska fotografija

Bastion, arhivska fotografija

Foto: ovbelov / Shutterstock

Rusija je objavila da je dio njezina obrambenog raketnog sustava Bastion raspoređen na Paramuširu, jednom od Kurilskih otoka u sjevernom dijelu Tihog oceana. Neke od tih otoka Japan smatra svojim teritorijem.

Taj je potez dio šireg jačanja ruske obrane u njezinim golemim dalekoistočnim regijama, rekao je ministar obrane Sergej Šojgu, djelomično kao odgovor na ono što je nazvao naporima SAD-a da "obuzda" Rusiju i Kinu.

Šojgu je razgovarao s najvišim čelnicima ruske vojske dan nakon što su predsjednik Vladimir Putin i kineski čelnik Xi Jinping učvrstili svoje partnerstvo "bez ograničenja" na razgovorima u Kremlju sporazumima o dubljoj energetskoj i vojnoj suradnji.

- Kako bi obuzdale Rusiju i Kinu, Sjedinjene Države značajno povećavaju vojnu prisutnost u azijsko-pacifičkoj regiji, jačajući političke i vojne veze sa saveznicima, nastavljajući stvarati novu američku sigurnosnu arhitekturu u toj regiji, rekao je Šojgu prema snimku njegova obraćanja koje je objavilo rusko ministarstvo obrane.

'Jače vojne sposobnosti Istočnog vojnog okruga'


Japan, blizak saveznik SAD-a, polaže pravo na četiri južna Kurilska otoka koja su zauzele sovjetske snage na kraju Drugog svjetskog rata. Japan ne polaže pravo na Paramušir, jedan od sjevernih Kurilskih otoka. To je pitanje spriječilo Moskvu i Tokio da potpišu mirovni sporazum kojim bi se službeno prekinula neprijateljstva.

Ruske oružane snage na istoku zemlje primile su oko 400 komada moderne vojne opreme tijekom prošle godine, uključujući zrakoplove SU-57 i protuzračne raketne sustave, rekao je Šojgu. Vojne sposobnosti Istočnog vojnog okruga značajno su porasle, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!