Rusija kaže da će obnoviti ugovor o žitu samo ako se deblokira njezin izvoz

01.03.2023.

18:17

Autor: V.K./HRT/Hina

Izvoz žita

Izvoz žita

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusija je u srijedu izvijestila da će pristati na produljenje crnomorskog ugovora o žitu koji omogućuje siguran izvoz žita iz ukrajinskih luka, ali samo ako se uzmu u obzir interesi njezinih poljoprivrednih proizvođača.

Inicijativa za crnomorsko žito, na kojoj su se prošle godine angažirali Ujedinjeni narodi i Turska, istječe 18. ožujka i ne može se produljiti osim ako se ne slože sve strane.

Rusija je već naznačila da nije zadovoljna aspektima sporazuma.

Ruski poljoprivredni izvoz nije izričito na meti zapadnih sankcija, no Moskva tvrdi da ograničenja plaćanja, logistike i industrije osiguranja "predstavljaju prepreku" za izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je objavilo da je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na marginama sastanka G20 u New Delhiju s turskim kolegom razgovarao o izgledima za obnovu sporazuma.

- (Ruska) strana je istaknula da je nastavak sporazuma o žitu moguć samo ako se u obzir uzmu interesi ruskih poljoprivrednih proizvođača i proizvođača gnojiva u smislu nesmetanog pristupa svjetskim tržištima, stoji u objavi ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!