15:55 / 15.08.2020.

Autor: P.F./Hina

Rusija kreće s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv bolesti COVID-19

Foto: THE RUSSIAN DIRECT INVESTMENT FU/Reuters

Foto: THE RUSSIAN DIRECT INVESTMENT FU/Reuters

Foto: - / REUTERS

Rusko cjepivo protiv koronavirusa prvo je koje ide u proizvodnju, ali neki ruski znanstvenici izjavili su kako strahuju da s ovako brzim odobrenjem regulatora Moskva želi staviti nacionalni ugled ispred sigurnosti.
Rusija započinje proizvodnju prve serije svojega novog cjepiva protiv bolesti COVID-19, objavila je u novinska agencija Interfax, pozivajući se na ministarstvo zdravstva.

Rusko cjepivo protiv koronavirusa prvo je koje ide u proizvodnju, ali neki ruski znanstvenici izjavili su kako strahuju da s ovako brzim odobrenjem regulatora Moskva želi staviti nacionalni ugled ispred sigurnosti.

Rusko cjepivo bit će odobreno prije uobičajenih ispitivanja koja se provode na tisućama ljudi, a poznata su kao faza III. Ta je faza ključna da bi cjepivo dobilo zeleno svjetlo regulatora.

Cjepivo "Sputnik V" nazvano je prema prvome satelitu koji je Sovjetski Savez lansirao 1957. i tek treba proći završnu fazu ispitivanja.

Primorac: Suludo je ako se bavimo tko će biti prvi, a ne bavimo se pitanjem sigurnosti cjepiva
U Brazilu 50.644 novozaraženih, u svijetu zaraženo više od 21 milijuna ljudi
Rusija odbacuje optužbe da je cjepivo nesigurno
● WHO traži provjeru ruskog cjepiva, znanstvenici skeptični
Predsjednik Vladimir Putin javnost uvjerava da je cjepivo sigurno te da je njime cijepljena jedna od njegovih kćeri te da se nakon cijepljenja dobro osjećala. 

Interfax prenosi da je moskovski institut Gamaleja, koji je razvio cjepivo, ranije najavio da će Rusija do prosinca ili siječnja mjesečno proizvoditi oko 5 milijuna doza novog cjepiva, objavio je Interfax.
Foto: THE RUSSIAN DIRECT INVESTMENT FU/Reuters

Foto: THE RUSSIAN DIRECT INVESTMENT FU/Reuters

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!