Rusija na obljetnicu diplomatskih odnosa razočarana "neprijateljskim stavom" Hrvatske

22:11 / 25.05.2022.

Autor: P.F./Hina

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Foto: Yuri Kochetkov / Pool via REUTERS

Rusija je razočarana neprijateljskim djelovanjem vlasti u Hrvatskoj zadnjih mjeseci, no nada se povratku na međusobno korisnu suradnju, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Priopćenje je objavljeno u povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih veza Moskve s Hrvatskom i Slovenijom, koju Moskva također optužuje za "rušenje bilateralnih veza".

Hrvatska i Slovenija osudile su rusku invaziju na Ukrajinu i priključile se europskim sankcijama protiv Moskve. Zagreb je u sklopu tih mjera u travnju protjerao 18 ruskih diplomata i šestero članova administrativnog osoblja.

- Žalosno je da su hrvatske vlasti zadnjih mjeseci zauzeli prema Rusiji izrazito neprijateljski stav koji oštro odudara od ostvarene kvalitete naših bilateralnih veza, razara njihove temelje i nanosi ozbiljnu štetu iskonskim interesima naroda dviju zemalja, stoji u priopćenju.

- Uvjereni smo da je takav destruktivni pristup bez perspektive i poguban, kažu na Smoljenskom trgu.

Ruska diplomacija je sigurna da će u Zagrebu prevladati zdrav razum i da će se "Hrvatska vratiti na put konstruktivnog dijaloga i međusobno korisne suradnje utemeljene među ostalim na svjesnosti o geopolitičkoj stvarnosti i o istinskim nacionalnim interesima."

Govoreći o Sloveniji, Moskva je razočarana odlukom vlade u Ljubljani da poduzme "ničim ne opravdane neprijateljske korake" koji su usmjereni na "rušenje bilateralnih veza unatoč povijesnoj logici njihova razvoja".

- Uvjereni smo da takva politika slovenskih vlasti koja je u suprotnosti s istinskim interesima naših prijateljskih naroda, na kraju ustupiti mjesto uravnoteženom stajalištu prirodnom za rusko-slovenske odnose, ističe rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!