14:56 / 22.04.2021.

Autor: Željko Raić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT/Hina

Rusija naredila povratak vojnika u stalne baze nakon vježbi kod Ukrajine

Povratak ruskih vojnika nakon vježbi kod Ukrajine

Povratak ruskih vojnika nakon vježbi kod Ukrajine

Foto: Satellite image 2021 Maxar Technologies / via Reuters

Rusija je pokrenula velike vojne vježbe na Krimu, koje osobno nadgleda ministar obrane Sergej Šojgu, nakon gomilanja ruskih vojnih snaga na ukrajinskim granicama, što je izazvalo zabrinutost u Kijevu te na Zapadu.

Interfax navodi da će u vježbama sudjelovati preko 10 tisuća vojnika i više od 40 borbenih brodova.

Zastrašujuća ruska vojna sila danas je pokazala svoju snagu na vježbama na Krimu. Posebno je to zaboljelo jer, tvrde iz Kijeva, sol je to na nacionalnu ranu svih Ukrajinaca, manevri na okupiranom području. Krim, očito, nije izabran slučajno.

- Svi znamo da ne postoji samostalna Ukrajina, ni njezina samostalna politika. Postoji samo američka politika, a oni su njihovi sluge. I zato bolje je za njih da ne napadaju pokrajinu Donbas jer uzvratit ćemo svom snagom i uništiti ih, rekao je Vjačeslav Nikonov, predsjednik odbora za znanost donjeg doma ruskog parlamenta Dume.

Ove otvorene ratne prijetnje ozbiljno se shvaćaju u Kijevu, a početak današnjih ruskih vježbi za njih je moguća najava rata, pa ne začuđuje pomalo panična reakcija čelnih ljudi zemlje.

- Postoji realna opasnost od ruske agresije. I zato očekujem od naših zapadnih saveznika da zaustave Putina, da ga demotiviraju, da ga natjeraju da promijeni odluku, rekao je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Zvecakanje ruskog oružja na ukrajinskoj granici velik je sigurnosni problem, pa predstavnici međunarodne zajednice pozivaju na mirno rješenje, ali jednako tako upućuju jasnu potporu vladi iz Kijeva.

- Pozvali smo vladu u Moskvi da prestane s prijetnjama i sjedne za stol, te da probleme riješi diplomatski, rekao je Jean-Yves le Drian, francuski ministar vanjskih poslova.

- Nastavit ćemo pružati sigurnosnu pomoć Ukrajini u njezinoj obrani od ruske agresivne politike, a to uključuje učinkovite obrambene sustave koje ćemo ustupiti ukrajinskim partnerima prema njihovim potrebama, rekao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

video thumb

Rusija naredila povratak vojnika u stalne baze nakon vježbi kod Ukrajine

Rusija je naredila svom vrhovnom vojnom zapovjedništvu da u petak počne vraćati vojnike u njihove stalne baze unutar zemlje i objavila da je uspješno završila "brzu inspekciju" snaga na jugu i zapadu zemlje, blizu granice s Ukrajinom, izvijestila je novinska agencija RIA.

Nakon te najave rubalj je naglo porastao, poslije tjedana napetosti sa Zapadom zbog gomilanja ruske vojske blizu Ukrajine.

Nije jasno odnosi li se naredba o povlačenju na sve uključene snage. Vodeći diplomat EU-a Josep Borrell rekao je u ponedjeljak da je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika blizu granice.

- Vjerujem da su ciljevi brze inspekcije u potpunosti ispunjeni. Vojnici su pokazali da su sposobni osigurati vjerodostojnu obranu zemlje, citirala je RIA ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua. Zbog toga sam odlučio završiti inspekcije u južnom i zapadnom vojnom okrugu, rekao je Šojgu. Dodao je da će se vojnici vratiti u svoje baze do 1. svibnja.

Međutim, Šojgu je nakon nadzora vježbi na anketiranom Krimu blizu granice s Ukrajinom rekao i da je vojska morala biti spremna brzo reagirati u slučaju "nepovoljnog" razvoja situacije u blizini NATO-ovih vježbi Defender Europe, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Defender Europe je zajednička multinacionalna vježba koju predvodi američka vojska jednom godišnje i osmišljena je za izgradnju spremnosti i interoperabilnosti između američkih i drugih vojnika u NATO-u, kao i drugih partnera. Od ožujka do lipnja, više od 28.000 vojnika iz 26 zemalja održat će vježbe na više od 30 područja za obuku u desetak zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!