Rusija neće otkriti broj bojevih glava i informacije o Posjedonu

23.06.2023.

16:31

Autor: HRT/D.M./Hina

Obrambeni raketni sustav, ilustracija

Obrambeni raketni sustav, ilustracija

Foto: ovbelov / Shutterstock

Rusija neće obavijestiti Sjedinjene Države o broju nuklearnih bojevih glava koje stacionira u Bjelorusiji ni o testiranjima svoga nuklearnog torpeda Posejdon, rekao je zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenosi Interfax.

- Duboko sumnjam da će ova tema postati predmet bilo kakve javne rasprave ili ćemo mi bilo što o tomu otkriti. Sjedinjene Države već desetljećima drže svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju brojnih europskih zemalja, nikad ne navodeći točne brojke, rekao je Rjabkov novinarima u Sočiju.

Oružje kratkog dometa ne potpada pod uvjete sporazuma New Start, posljednjega preostalog američko-ruskog sporazuma o kontroli naoružanja, koji ograničava strateške nuklearne arsenale. Putin je suspendirao sudjelovanje Rusije u njemu.

Ne postoji ni ugovor ili mehanizam provjere koji bi pokrivao autonomna torpeda s nuklearnim pogonom, poput Posejdona. Stoga je Rjabkov jasno kazao da Rusija ne planira obavijestiti Sjedinjene Države o testiranjima sustava.

Posejdon - nova kategorija zastrašujućeg oružja


I američki i ruski dužnosnici Posejdon opisuju kao novu kategoriju zastrašujućeg oružja za odmazdu, nešto poput 'križanca' između torpeda i podvodnoga drona, koji je u stanju pokrenuti val radioaktivnih cunamija te izbrisati s lica Zemlje čitave gradove i obalna područja koja bi desetljećima ostala nenaseljiva.

Navodno se najmanje tri podmornice za transport gigantskih torpeda već testiraju u području Arktika, gdje Putin osnažuje vojnu prisutnost.

Novinska agencija TASS u siječnju je izvijestila, pozivajući se na neidentificirani izvor iz sektora obrane, da je Rusija već proizvela prvih nekoliko Posejdona koje bi trebala rasporediti na podmornici na nuklearni pogon Belgorod.

U travnju je ista agencija objavila da Rusija planira osnovati odjel za podmornice posebne namjene koji bi do kraja 2024. ili prve polovine 2025. nosio torpeda Posejdon u sklopu Pacifičke flote.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!