Rusija Norveškoj prijeti odmazdom, odgovorila i NATO-u

29.06.2022.

17:21

Autor: I.Z./HRT/Hina

Moskva

Moskva

Foto: HRT / Pixabay

Rusija je u zaprijetila odgovoriti svojim mjerama na najavljena povećanja broja američkih vojnika u Europi. Također je zaprijetila Norveškoj nespecificiranim "mjerama odmazde" u slučaju da ne omogući prijevoz robe do ruskih naselja na arktičkom otočju Svalbard. 

- Ono što se sada događa (nagomilavanje snagaNATO-a u istočnoj Europi) uvijek će potaknuti mjere kompenzacije s naše strane. Nećemo zatvarati oči pred ovim potezom. Imamo sposobnosti i resurse za to. Sigurnost će biti 100 posto zajamčena, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenijela je novinska agencija TASS. Dodao je kako je Moskva prošle godine ponudila Washingtonu razgovore o međusobnim sigurnosnim jamstvima kako bi se izbjegao scenarij eskalacije.

Iako je prije više od četiri mjeseca Rusija napala susjednu Ukrajinu, Kremlj prikazuje NATO i SAD kao glavne prijetnje europskoj sigurnosti. U tom kontekstu, Moskva je već više puta naglasila da želi ojačati svoje zapadne granice. Američki predsjednik Joe Biden izjavio je na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom da SAD želi dodatno proširiti nazočnost svojih vojnika u Europi, kao posljedicu ruskog rata protiv Ukrajine. Po Bidenu, jedan od fokusa povećanja američkih trupa je istočni bok NATO-a, primjerice Poljska.


Prijetnja Norveškoj odmazdom zbog pristupa arktičkom otočju

Rusija je danas rekla da restrikcije, koje je nametnula Norveška, onemogućavaju prijevoz robe do ruskih naselja na arktičkom otočju Svalbard i zaprijetila je nespecificiranim "mjerama odmazde" u slučaju da Oslo ne razriješi taj slučaj. Svalbard, otočje između norveške sjeverne obale i Sjevernog pola, pripada Norveškoj, no Rusija ima pravo na iskorištavanje prirodnih resursa temeljem sporazuma potpisanog 1920., a neki su dijelovi otočja naseljeni pretežito ruskim stanovništvom.

Norveška, koja nije članica EU-a, ali primjenjuje njene sankcije protiv Rusije, poručila je da se sankcije neće odnositi na pomorski prijevoz robe do Svalbarda. Međutim, velik dio tereta namijenjenog za ruska naselja najprije prolazi kroz kontrolnu točku u matičnoj Norveškoj, koja je pak zatvorena za robu koja se nalazi na popisu sankcija. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo norveškog diplomata na razgovor zbog restrikcija, za koje je rekla da su poremetile opskrbu kritičnim potrepštinama, uključujući hranu i medicinsku opremu.

Moskva je situaciju nazvala "neprihvatljivom" i upozorila da će "neprijateljsko" djelovanje protiv Rusije dovesti do "mjera odmazde". Norveško ministarstvo vanjskih poslova nije odmah bilo dostupno za komentar.

Rusija se, otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači, suočava sa sankcijama koje ograničavaju prijevoz njene robe kroz Europu. Litva je ovog tjedna počela primjenjivati sankcije na neke od dobara koje Rusija željeznicom prevozi do Kalinjingradske oblasti, ruske eksklave na Baltičkom moru. Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini naziva "posebnom vojnom operacijom", tvrdi da ta ograničenja označavaju "blokadu" te se obvezala na neodređenu odmazdu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!