Rusija odbacila kritike zbog testiranja protusatelitskog oružja

16.11.2021.

14:41

Autor: V.K./HRT/Hina

Rusija odbija kritike

Rusija odbija kritike

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusija je u utorak objavila da je uspješno provela testiranje oružja koje je za metu imalo stari ruski satelit i odbacila kritike SAD-a, Britanije i NATO-a da je testiranje bilo opasno za svemirske letjelice u orbiti.

Američki dužnosnici kazali su da je testiranje provedeno u ponedjeljak stvorilo polje otpada u orbiti koje ugrožava Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i koje će godinama biti opasnost za svemirske aktivnosti.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je test bio nepromišljen, da je prijetnja za ISS i kinesku letjelicu u orbiti te da pokazuje da Rusija razvija nove sustave oružja.

Glasnogovornik britanske vlade osudio je test i pozvao Moskvu da se pridruži raspravama u UN-u o "odgovornom ponašanju kad je riječ o svemiru".

Rusko ministarstvo obrane kazalo je da otpad od testiranja nije prijetnja za ISS te da Washington to zna.

- Rusko ministarstvo obrane uspješno je provelo testiranje 15. studenoga koje je za metu imalo rusku svemirsku letjelicu Tselina-D koja nije u funkciji i koja je u orbiti od 1982., po priopćenju ministarstva.

Ministarstvo napominje da su SAD, Kina i Indija već provodili slična testiranja.

Rusija ističe da je prisiljena jačati svoje obrambene sposobnosti zbog toga što i SAD provodi testiranja naoružanja i što je 2020. uspostavio svemirske snage.

Moskva naglašava da godinama poziva da se postigne dogovor o prekidu korištenja oružja u svemiru, ali Washington i njegovi saveznici to su blokirali u UN-u.

Dužnosnici NASA-e tražit će da se razgovara o testiranju protusatelitskog oružja u srijedu tijekom posjeta Moskvi, rekao je direktor NASA-e u utorak, a prenijela agencija RIA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!