Rusija odbacuje optužbe da je cjepivo nesigurno

12.08.2020.

10:51

Autor: Danko Družijanić/T.D./Dnevnik1/IMS/HRT/Hina

default error photo
Moskva tvrdi da cjepivo jamči dugotrajni imunitet na koronavirus koji izaziva bolest Covid-19.
Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško odbacio je u srijedu optužbe da je rusko cjepivo za koronavirus nesigurno kao neutemeljene i plod konkurencije, prenijela je novinska agencija Interfax.

Predsjednik Vladimir Putin objavio je u utorak da je Rusija postala prva zemlja na svijetu koja je dala odobrenje za cjepivo protiv virusa koji uzrokuje Covid-19 nakon manje od dva mjeseca ispitivanja sigurnosti i djelovanja toga cjepiva na ljude.

Taj je potez Moskve izazvao osudu zapadnih medicinskih stručnjaka zbog toga što nisu provedena opsežna i dugotrajna klinička ispitivanja toga cjepiva na velikoj populaciji koja bi pokazala je li cjepivo sigurno za primjenu i učinkovito.

Moskva tvrdi da cjepivo jamči dugotrajni imunitet na koronavirus koji izaziva bolest Covid-19.

Samo oko deset posto kliničkih ispitivanja rezultira uspjehom i stručnjaci su izrazili bojazan da je Moskva pretpostavila nacionalni prestiž sigurnosti preparata koji namjerava pustiti u široku upotrebu.

Broj oboljelih u Rusiji četvrti je najveći na svijetu i u srijedu je zabilježeno još 5102 slučaja čime je ukupni broj oboljelih porastao na 902.701.

U protekla 24 sata preminulo je 129 osoba pa ukupni broj preminulih sada iznosi 15.260.

No, svjetski su stručnjaci izrazito skeptični. Šef američkog Instituta za zarazne bolesti, koji je na tom mjestu 36 godina, objašnjava.

- Imati cjepivo i dokazati da je ono sigurno i učinkovito dvije su različite stvari. Mi u SAD-u imamo najmanje 6 cjepiva, i ako bismo željeli naštetiti ljudima dajući im nešto što nije potvrđeno, možemo od sljedećeg tjedna. Ali to se tako ne radi. Ja se nadam, iako nisam dobio dokaze, ali nadam se da su Rusi neprijeporno dokazali sigurnost i učinkovitost. Ali ozbiljno sumnjam u to, ističe Anthony Fauci, ravnatelj Instituta za zarazne bolesti u SAD-u.

Sumnja se kako Rusi nisu dovršili klinička testiranja. A samo oko 10 posto takvih testiranja poaže se uspješnima.

Američki predsjednik svojom je objavom kontrirao ruskoj.

- Postigli smo dogovor s Modernom o proizvodnji i isporuci 100 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa. Savezna vlada bit će vlasnik tih doza, mi ih kupujemo. Nedavno smo dogovorili i partnerstvo s tvrtkom Johnson i Johnson, kao i sa Sanofijem i GSX-om, oko njihovih cjepiva u razvoju. Ide nam vrlo dobro s tim cjepivima, objašnjava Donald Trump, predsjednik SAD-a.

Rusi tvrde kako je na neke zemlje izvršen pritisak da ne surađuju s njima. No, države u kojima je posebno teška situacija i čiji se zdravstveni sustavi jedva nose sa zaraženima i teško oboljelima, hvataju se za slamku spasa.

Brazilska savezna država Parana pregovara s Rusijom o proizvodnji Sputnjika V. Ipak, stručnjaci su i ondje oprezni.

- Proizvodnja cjepiva mora se pomno razmatrati. Kao i bilo koji drugi laboratorij koji se time bavi, ni mi ne možemo odgovorno tvrditi kako ćemo imati cjepivo prije drugog polugodišta 2021. Takve su sve procjene, kaže Jorge Callado, ravnatelj Instituta TECPAR u Brazilu.

Zdravstvene vlasti posvuda su pod pritiskom da objave svoj napredak u potrazi za cjepivom.

- Čim neki laboratorij bude mogao proizvesti cjepivo, sve zemlje pod kapom Europske komisije rade na tome da ono pomogne Francuzima i svim Europljanima, govori Olivier Veran, francuski ministar zdravstva.

- Vezano uz cjepivo mogu vam iznijeti dobre vijesti. Postigli smo razumijevanje s tri tvrtke, jednom iz SAD-a i dvije iz Kine. Kažem "razumijevanje", jer riječ je o memorandumu o razumijevanju, ističe Marcelo Ebrard, meksički tajnik za međunarodne odnose.

Cijeli svijet čeka i nada se, svi žele povratak starom normalnom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!