10:32 / 09.07.2020.

Autor: B.A./Hina

Rusija odobrila novi lijek za liječenje bolesti COVID-19

Ilustracija: REUTERS/Maxim Shemetov

Ilustracija: REUTERS/Maxim Shemetov

Foto: - / REUTERS

Rusija je odobrila novi antivirusni lijek Koronavir za liječenje koronavirusne bolesti.
Rusija je odobrila novi antivirusni lijek Koronavir za liječenje koronavirusne  bolesti, priopćila je ruska farmaceutska tvrtka R-Pharm u srijedu dok je broj zaraženih u toj zemlji prešao 700.000.

U priopćenju R-Pharma, koji je razvio Koronavir, navodi se kako je kliničko ispitivanje, u koje su bili uključeni blagi ili srednje teško slučajevi, pokazalo da je lijek vrlo učinkovit u inhibiranju replikacije novog koronavirusa.

- Koronavir je jedan od prvih lijekova u Rusiji i svijetu koji se ne bori protiv komplikacija prouzročenih virusom SARS-CoV-2, nego protiv samog virusa, navodi R-Pharm.

Klinička studija pokazala je poboljšanje kod 55 posto oboljelih koji nisu zaprimljeni u bolnice sedmog dana liječenja Koronavirom, u usporedbi s 20 posto onih koji su primali standardnu terapiju.

Do petog dana liječenja novi koronavirus eliminiran je kod 77,5 posto pacijenata koji su uzimali Koronavir, tvrdi R-Pharm.

- Globalna klinička praksa i klinička studija koje smo proveli potvrdili su da Koronavir puno brže zaustavlja infekciju u rezultatu svoje učinkovite opstrukcije replikacije virusa, rekao je Mihail Samsonov, medicinski direktor R-Pharma.

Testiranje je počelo potkraj svibnja i više od 110 oboljelih liječeno je tim lijekom, rekla je direktorica za klinička ispitivanja ruskog Središnjeg istraživačkog instituta za epidemiologiju Tatjana Rjažencova.

Ovo je treći lijek registriran u Rusiji za liječenje novog koronavirusa. Prvi, Avifavir daje se pacijentima od 11. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!