21:45 / 08.04.2022.

Autor: HRT/Hina

Rusija opozvala registracije Amnestyja i Human Rights Watcha

Amnestiy International

Amnestiy International

Foto: Casimiro PT / Shutterstock

Rusko ministarstvo pravosuđa objavilo je u petak da je opozvalo registraciju 15 stranih organizacija, uključujući Amnesty International i Human Rights Watch (HRW). Ruski ogranci tih organizacija, uključujući Carnegie Endowment for International Peace, "isključeni su jer je otkriveno kršenje važećeg zakonodavstva Ruske Federacije", navodi se priopćenju ministarstva.

Odluka, u kojoj nisu navedene pojedinosti o kakvim se kršenjima radi, objavljena je nekoliko dana pošto je HRW sa sjedištem u New Yorku objavio da je otkrio "nekoliko slučajeva u kojima su ruske vojne snage počinile ratne zločine" u Ukrajini.

Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju za ratne zločine, ali Moskva to poriče i tvrdi da ne cilja civile. Rusija tvrdi da provodi "specijalnu vojnu operaciju" za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Kijevska vlada i zapadni saveznici odbacuju to lažnim izgovorom za neopravdanu invaziju.

Podružnica zaklade Rosa Luxemburg, zaklada Aga Khan i Institut za međunarodno obrazovanje su među organizacijama kojima je u petak opozvana registracija. Opozvano je devet njemačkih organizacija, tri iz Sjedinjenih Država te po jedna iz Velike Britanije, Poljske i Švicarske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!