Rusija optužila Azerbajdžan za kršenje sporazuma o prekidu vatre u Nagorno Karabahu

26.03.2022.

19:38

Autor: M.M./HRT/Hina

Rusija optužila Azerbajdžan za kršenje sporazuma o prekidu vatre u Nagorno Karabahu

Rusija optužila Azerbajdžan za kršenje sporazuma o prekidu vatre u Nagorno Karabahu

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

Rusija je u subotu optužila Azerbajdžan za kršenje sporazuma o prekidu vatre s Armenijom potpisan nakon rata u Nagorno Karabahu 2020., jer su njegove snage ušle u zonu pod kontrolom ruskih mirovnih snaga i tamo postavile nadzornu postaju.

- Između 24. i 25. ožujka oružane snage Azerbajdžana prekršile su trilateralni sporazum čelnika Rusije, Azerbajdžana i Armenije ušavši u zonu odgovornosti ruskog kontingenta mirovnih snaga u Nagorno Karabahu, kaže se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Ministarstvo je dodalo da su azerbajdžanske snage postavile nadzornu postaju i izvele četiri napada dronom na snage Nagorno Karabaha u blizini mjesta Faruk.

Moskva je pozvala na povlačenje azerbajdžanskih snaga.

- Rusko zapovjedništvo kontingenta za održavanje mira poduzima mjere kako bi se riješila situacija ... poslan je poziv na povlačenje snaga azerbajdžanskoj strani, dodaje se.

Nakon sukoba između Armenije i Azerbajdžana za kontrolu nad Nagorno Karabahom između rujna i studenoga 2020., Azerbajdžan je izašao kao pobjednik, ponovno osvojivši teritorij koji je izgubio u ranijem ratu od 1991. do 1994. Ali mnoga su pitanja ostala neriješena, uključivo pravni status Nagorno Karabaha i Armenaca koji tamo žive.

Nagorno Karabah je teritorij većinski naseljen Armencima koji je proglasio neovisnost, a nalazi se unutar teritorija Azerbajdžana.

Sporazumom od 9. studenoga 2020. koji su potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin i armenski i azerbajdžanski čelnici Nikol Pašinjan i Ilham Alijev, završen je sukob između Armenija i Azerbajdžana koji je trajao šest tjedana.

Moskva je potom rasporedila gotovo 2000 mirovnih snaga potvrđujući svoju ulogu glavne sile u tom dijelu bivšeg Sovjetskog Saveza gdje i Turska ima rastući utjecaj zahvaljujući savezničkim odnosima s Azerbajdžanom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!