20:14 / 25.02.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Rusija optužuje Ukrajinu da ne odgovara na ponudu o pregovorima

Kremlj

Kremlj

Foto: PhotoJuli86 / Shutterstock

Kremlj je objavio da je predložio Ukrajini pregovore u glavnom bjeloruskom gradu Minsku, ali naglasio i da Ukrajina trenutno ne daje odgovor, nakon što je zatražila da do sastanka dođe u Varšavi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je došlo do stanke u komunikaciji, jer su Ukrajinci uzeli dugu stanku.

Tijekom navedene stanke, ukrajinski su nacionalisti, kako kaže, rasporedili raketne sustave unutar gradskih četvrti velikih gradova.

Peskov nije pružio dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju, ali smatra da je to vrlo opasan razvoj događaja.

Ukrajinske vlasti još nisu dale komentar na izjavu glasnogovornika Kremlja.

Kremlj je ranije objavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman poslati izaslanstvo u bjeloruski glavni grad Minsk na pregovore s predstavnicima Ukrajine. Peskov je za ruske novinske agencije rekao da je Rusija spremna poslati izaslanstvo koje će uključivati dužnosnike ministarstva vanjskih poslova i obrane.

Minsk je dopustio Rusiji da koristi bjeloruski teritorij za invaziju na Ukrajinu.

Kremlj je sustavno odbijao pregovore s Ukrajinom unatoč opetovanim zahtjevima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija prije pokretanja invazije. Ukrajinski predsjednik rekao je nekoliko sati prije početka ruske invazije da je uzalud pokušavao stupiti u kontakt s Putinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!