17:06 / 03.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Rusija optužuje Zapad za histeriju u vezi s Navaljnim

Prosvjed pristaša Navaljnog

Prosvjed pristaša Navaljnog

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

Ne stišavaju se reakcije na presudu žestokom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom. Nakon što mu je sud zbog kršenja uvjetne kazne za pronevjeru odredio tri i pol godine zatvora kazne, koje je djelomično već odslužio u kućnom pritvoru, njegovi pristaše pohrlili su na prosvjed. No dočekale su ih premoćne policijske snage.

Tisuće pristaša Alekseja Navaljnog izašle su na ulice Moskve kako bi izrazile nezadovoljstvo sudskom presudom. Jake policijske snage brzo su ugušile prosvjed ne birajući sredstva. Privedeno je više od 1400 Navaljnijevih pristaša.

Saveznici Navaljnog kažu da je policija time zapravo zabranila javne prosvjede i upotrijebila prekomjernu silu kako bi ih razbila.

Kremlj tvrdi da je reakcija policije bila opravdana jer je prosvjed bio nezakonit i nije bio odobren. Glasnogovornik Dmitrj Peskov optužio je sljedbenike Navaljnog da su namjerno provocirali policajce organizirajući prosvjed blizu Kremlja.

- Proteklih dana suočili smo se s pozivima na nezakonite prosvjede pa smo poduzeli mjere da se spriječe teže posljedice, rekao je Peskov.

Navaljni i njegova odvjetnica ne mire se s presudom, prema kojoj bi žestoki kritičar Kremlja iza rešetaka morao provesti još dvije godine i osam mjeseci.

- Žalit ćemo se. Obavijestit ćemo i Odbor ministara Vijeća Europe, zadužen za primjenu odluka Europskog suda, da Rusija nije primijenila odluku kojom je presuda protiv Navaljnog 2014. proglašena nezakonitom, rekla je Olga Mikhilova, odvjetnica Alekseja Navaljnog.

video thumb

Žestoke kritike stižu i sa zapada. Zapad je pozvao Moskvu da pusti Navaljnog, no Rusija smatra da je to miješanje u njezina unutarnja pitanja.

Europsko vijeće presudu je ocijenilo nevjerodostojnom, britanski ministar vanjskih poslova nazvao ju je izopačenom, a američki državni tajnik izrazio je duboku zabrinutost. Njemačka vlada otišla je korak dalje.

- Ne možemo prihvatiti činjenicu da je žrtva napada kemijskim oružjem iza rešetaka na temelju neosnovane presude, a počinitelje se ne progoni. Razgovarat ćemo s našim Europskim partnerima, nove sankcije protiv Rusije nisu isključene, rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke vlade.

- Naši zapadni kolege naviknuli su se na neutemeljene optužbe, bez obzira na to je li riječ o Skripalima, takozvanom trovanju Navaljnog ili događajima vezanim za njegovo uhićenje i jučerašnju presudu, rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!