15:21 / 12.03.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Rusija planira slati zatvorenike u čišćenje Arktika

Greenland

Greenland

Foto: Pixabay / arhiva

Rusija će možda slati svoje zatvorenike u čišćenje Arktika, područja stradalog u nizu industrijskih nesreća, rekao je danas ravnatelj ruske Savezne zatvorske uprave (FSIN).

- FSIN proučava mogućnost mobilizacije osuđenika radi uklanjanja onečišćenja na dijelovima arktičkog teritorija, rekao je Aleksandar Kalašnjikov na sastanku s visokim dužnosnicima zatvorskih službi, što je FSIN potvrdio za novinsku agenciju France Presse.

- Uprava Noriljska, industrijskog grada vrlo onečišćenog rudarskom djelatnošću, potpisala je takav ugovor, rekao je.

Okolica Noriljska, gdje djeluje velika rudarska kompanija Noriljsk nikelj, stradala je lani u ekološkoj katastrofi kada se u nekoliko rijeka izlila 21.000 tona nafte, stvorivši golemu crvenu mrlju vidljivu iz svemira.

Još u prosincu vlasti su na Arktičkom forumu u Sankt Peterburgu spomenule taj projekt slanja zatvorenika u čišćenje Arktika. Elena Korobkova, čelnica FSIN-a, govorila je da bi zatvorenici mogli biti smješteni u "mobilne modulske objekte" u tim zabitnim područjima.

- Organizacije koje čiste arktičko područje pozvane su na suradnju s FSIN-om koja bi bila obostrano korisna, kako bi se zatvorenike privuklo na takav posao, rekla je, prenosi mrežna stranica Foruma.

Čelnici FSIN-a nisu rekli ništa o mogućem nagrađivanju zatvorenika, poput skraćenja kazne ili veće plaće od one koju osuđenici trenutačno dobivaju u kaznenim kolonijama.

Ako se provede, takva bi mjera podsjećala na Gulag iz Staljinova doba, gdje su zatvorenici iskorištavani za teške radove, primjerice za kopanje kanala u Bijelome moru (1931.-1933.), na sjeverozapadu zemlje, gdje su stotine tisuća zatvorenika ostavile život.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!