21:10 / 13.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Rusija planira u rujnu početi proizvoditi cjepivo protiv bolesti COVID-19

Foto: REUTERS/Anton Vaganov

Foto: REUTERS/Anton Vaganov

Foto: - / REUTERS

Trenutačno se cjepivo klinički ispituje na dobrovoljcima, rekla je zamjenica premijera Tatjana Golikova.
Rusija planira u rujnu početi proizvodnju cjepiva protiv bolesti COVID-19, nakon što završe klinička ispitivanja u srpnju i cjepivo dobije potvrdu u kolovozu.

Trenutačno se cjepivo klinički ispituje na dobrovoljcima, rekla je zamjenica premijera Tatjana Golikova, prenijela je državna novinska agencija TASS u subotu.

U svibnju je državni institut Nacionalni istraživački centar Gamaleja za epidemiologiju i mikrobiologiju objavio da je razvio cjepivo za koronavirus. Prema riječima ravnatelja instituta Aleksandra Ginzburga, cjepivo nema nuspojava.

- Znanstvenici iz instituta cjepivo su ispitali na životinjama, a zatim na sebi, rekao je.

Studija o cjepivu još nije objavljena, a za sada nema ni nezavisne potvrde tvrdnji znanstvenika ili članova vlade. Za proizvodnju cjepiva obično treba više godina.

Cjepivo trenutačno ispituje ruska vojska na 50 vojnika dobrovoljaca u vojnom istraživačkom centru u moskovskoj regiji. Testiranje treba biti dovršeno do kraja srpnja.

- Na pronalaženju cjepiva trenutačno u Rusiji neovisno radi sedam istraživačkih instituta, a tri projekta obećavaju, rekla je Golikova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je da se rusko cjepivo razvije što prije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!