19:38 / 28.01.2022.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

Rusija poručuje da nije zadovoljna odgovorom, a SAD i NATO da su spremni na dijalog

Napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici

Napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici

Foto: Ukrainian Defence Ministry/Sergey Pivovarov/Gleb Garanich / REUTERS

I dalje je na napeto na istoku Europe. Rusija je poručila da ne želi rat iako nije zadovoljna odgovorom na svoje sigurnosne zahtjeve. NATO i Washington i dalje naglašavaju da su spremni na dijalog s Moskvom. U međuvremenu obje zemlje objavljuju snimke vojnih vježbi.

Ruski Rostov na Donu, 50-ak kilometara od granice s Ukrajinom. Tenkovi Južnog vojnog okruga ruske vojske na vježbama gađanja. Uništavanje oklopnih vozila "lažnog neprijatelja" provode i tegljene haubice 2A65. Borbena spremnost ispituje se bojnim streljivom i na poligonu Golovenki u moskovskoj regiji, Zapadne vojne oblasti. U akciji je i višestruki raketni sustav kalibra 120 mm, s dometom od 120 km.

Ekstenzivne vježbe traju i na moru. Ratni brodovi ruske Crnomorske flote gađaju plutajuće i zrakoplovne ciljeve.

- Pratimo kretanje šest velikih desantnih brodova sjeverne i baltičke flote Ruske Federacije, koji su sada ušli u Sredozemno more i mogli bi stići u Crno more, kazao je Oleksii Reznikov, ukrajinski ministar obrane.

Tijekom dugog telefonskog razgovora ruski predsjednik Vladimir Putin svom je francuskom kolegi Emmanuelu Macronu rekao da Zapad ignorira zabrinutost Moskve za sigurnost oko Ukrajine. U prvom komentaru nakon američkog odbijanja zahtjeva Rusije, naglasio je, navode iz Kremlja, kako "odgovori SAD-a i NATO-a nisu uzeli u obzir takve ključne ruske brige kao što su sprječavanje širenja NATO-a, nerazmještanje sustava udarnog oružja u blizini ruskih granica ili vraćanje vojnog potencijala i infrastrukture saveza u Europi na položaje koji su postojali 1997.".

- Neće biti rata, ako će to ovisiti o Ruskoj Federaciji. Ne želimo ratove. Ali nećemo dopustiti da se naši interesi grubo gaze i ignoriraju, rekao je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije. 

Ruski šef diplomacije tvrdi kako zapad ignorira ruske interese. 

- Ono što vidimo kontinuirano je vojno jačanje Rusije. I naravno, to je nešto što vrlo pomno pratimo, istaknuo je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a. 

Američka vojna bespilotna letjelica nastavlja patrolirati nebom iznad istočne Ukrajine, kao i svih tjedana razvoja napetosti.

Inače, samo 6% ruskih granica dodiruje zemlje NATO-a, a Kremlj ima dobre odnose s čelnicima nekih članicama, poput Italije i Mađarske, čak je prodao sustave oružja Turskoj. Osim toga, nema nikakvih znakova da će Ukrajina, Gruzija ili druge bivše sovjetske države biti primljene u NATO u bliskoj budućnosti.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!