Rusija poziva Armeniju i Azerbajdžan da poštuju prekid vatre

24.04.2023.

13:57

Autor: Hina/HRT/A.V.

Dmitrij Peskov

Dmitrij Peskov

Foto: Sputnik/Valeriy Sharifulin / Pool via REUTERS

Rusija je u ponedjeljak pozvala Armeniju i Azerbajdžan da poštuju sporazum o prekidu vatre iz 2020., izrazivši "ozbiljnu zabrinutost" zbog eskalacije napetosti između dviju zemalja u vezi Nagorno-Karabaha. 


Azerbajdžan je u nedjelju uspostavio kontrolnu točku na početku planinske ceste koja povezuje Armeniju i Nagorno-Karabah zvanu Lachinov koridor, što je Armenija ocijenila "grubim kršenjem" sporazuma o prekidu vatre postignutog 2020. uz posredovanje Moskve.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat dio Azerbajdžana u kojem većinom žive etnički Armenci. Godine 2020. Azerbajdžan je u šestotjednom ratu postigao značajne teritorijalne uspjehe. U ratu su poginule tisuće ljudi na obje strane. Uz posredovanje Moskve dogovoren je prekid vatre koji uključuje prisutnost ruskih mirovnih snaga u tom području.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u ponedjeljak da "ne postoji alternativa" sporazumu o prekidu vatre i dodao da Moskva posreduje između dviju strana.

- Rusija nastavlja kontakte, situacija je zaista teška, rekao je Peksov novinarima. 

Rusija je saveznik Armenije s kojom je sklopila sporazum o uzajamnoj obrani, ali ima dobre odnose i s Azerbajdžanom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da jednostrano kršenje sporazuma o prekidu vatre nije prihvatljivo, no nije izravno okrivilo nijednu stranu. 

Azerbajdžan je 2020. pristao "jamčiti sigurnost ljudi, vozila i tereta na Lachinovu koridoru u oba smjera". Armenija smatra da je uspostava kontrolne točke na početku te ceste "grubo kršenje" tih odredbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!