14:31 / 20.10.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Rusija pozvala na međunarodnu pomoć za Afganistan

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Foto: Alexander Zemlianichenko / REUTERS

Rusija je pozvala na mobilizaciju međunarodne pomoći za Afganistan, jer je Moskva domaćin međunarodne konferencije posvećene toj zemlji. Napominje istodobno kako žali zbog odluke SAD-a da ne prisustvuje razgovorima.

- Uvjereni smo da je vrijeme da se mobiliziraju resursi međunarodne zajednice da se Kabulu osigura djelotvorna međunarodna financijska pomoć, kako bi se spriječila humanitarna kriza i smanjili migracijski tokovi, rekao je ministar Sergej Lavrov novinarima uoči početka razgovora s talibanskim, kineskim i pakistanskim dužnosnicima.

Ruska inicijativa da bude domaćin pregovorima i da se prikupi pomoć za Afganistan dio je napora da pojača svoj utjecaj u regiji nakon povlačenja američkih snaga iz Afganistana i talibanskog preuzimanja vlasti u kolovozu. Lavrov je rekao da žali što SAD ne prisustvuje pregovorima. Washington je preskočio sastanak u Moskvi navodeći tehničke razloge, ali je rekao da se planira pridružiti sličnim razgovorima u budućnosti.

Moskvu uglavnom zabrinjava rizik nestabilnosti u bivšim sovjetskim zemljama srednje Azije, te mogući migrantski tokovi i islamističke militantne aktivnosti iz Afganistana.

- Pozivamo talibanski pokret, o čemu smo razgovarali s njihovim uglednim izaslanstvom, da spriječi korištenje teritorija Afganistana protiv trećih zemalja, najvažnije susjeda, rekao je Lavrov.

Rusija je osamdesetih vodila vlastiti rat u Afganistanu i ima bliske vojne i političke veze s bivšim sovjetskim državama Srednje Azije koje graniče s Afganistanom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!