Rusija prekida američku inspekciju u svojim vojnim bazama

08.08.2022.

22:07

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Kremlj

Kremlj

Foto: PhotoJuli86 / Shutterstock

Rusija je objavila da obustavlja američku inspekciju predviđenu u njezinim vojnim bazama na temelju ugovora Novi START, važnog ugovora dviju velesila o nuklearnom razoružanju, istaknuvši da je to odgovor na američko ometanje sličnih ruskih inspekcija u Sjedinjenim Državama.

- Rusija je službeno obavijestila SAD da će sve njezine baze koje su na temelju ugovora Novog START-a predviđene za pregled biti privremeno izuzete, navodi se u priopćenju ruske diplomacije.

Napose je riječ o raketnim bazama te o zračnim i o pomorskim bazama u kojima su smještene nuklearne rakete.

Informacija dolazi usred ruske ofenzive u Ukrajini koja traje od 24. veljače i dok ruski predsjednik Vladimir Putin neprestano hvali novo, "nepobjedivo" oružje koje je proizvela Rusija.

- Ruska Federacija je prisiljena na ovu mjeru (...) zbog trenutne situacije koja SAD-u donosi jednostranu prednost i lišava Rusiju prava na obavljanje inspekcije na američkom tlu, dodaje se u priopćenju.

Ugovor Novi START je zadnji bilateralni ugovor takve vrste koji obvezuje dvije najveće nuklearne sile u svijetu. Potpisan je 2010. a ograničava arsenal dviju nuklearnih sila na najviše 1.550 razmještenih bojnih glava svaka, što je za gotovo 30 posto manje u odnosu na ranije ograničenje dogovoreno 2002. Ujedno ograničava broj lansera i strateških bombardera na 800, što je dovoljno da se Zemlja nekoliko puta uništi. Vladimir Putin ga je u siječnju 2021. produljio na pet godina, do 2026. Sve dosad Moskva i Washington su na temelju ovog ugovora imali pravo obaviti dvadesetak međusobnih inspekcija na godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!