17:43 / 19.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Rusija prestala sufinancirati ured visokog predstavnika u BiH

Christian Schmidt

Christian Schmidt

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Rusija je u utorak objavila da je prestala sufinancirati Ured visokog predstavnika u BiH (OHR), jer njemačkog političara Christiana Schmidta ne smatra legalno izabranim na tu dužnost. Moskva je prošle godine odbila u Vijeću sigurnosti UN-a glasati za imenovanje Schmidta, pa je postavljen samo glasovima država-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), mehanizma koji podupire rad OHR-a.

Rusija je nezadovoljna i zbog toga što je redovito ostajala usamljena glasujući protiv zaključaka i preporuka Upravnog odbora. Njezin je predstavnik uvijek glasao protiv zaključaka u kojima bi to tijelo osuđivalo separatističku politiku vlasti Republike Srpske.

- Što se tiče financijskih aspekata, neviđeno kršenje načela konsenzusa u radu Upravnog odbora PIC-a dovelo je do toga da je Rusija faktički isključena iz procesa donošenja odluka u ovom formatu, uključujući i proračunska pitanja, stoji u priopćenju ruskog veleposlanstva.

- S tim u vezi, obustavili smo naše sudjelovanje u financiranju OHR-a. Bit ćemo spremni nastaviti isplate u dogovorenom iznosu nakon što se stanje u Upravnom odboru vrati konstruktivnosti na što stalno pozivamo partnere, dodaje se.

Upravni odbor PIC-a je tijelo koje daje smjernice za rad visokom predstavniku, a uz Rusiju ga čine najutjecajnije zapadne države te Turska koja predstavlja Organizaciju islamske konferencije (OIC).

Članice osiguravaju sredstva za rad OHR-a čiji je godišnji proračun nešto veći od 5,3 milijuna eura.

Najveći je donator Europska unija koja osigurava oko 48 posto i SAD koje daju 22 posto tog iznosa, a Rusija izdvaja tek 1,2 posto ukupnih godišnjih troškova OHR-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!