Rusija preusmjerava trgovinu i naftu na BRICS

18:50 / 22.06.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Metzel / Kremlin via REUTERS

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da Rusija preusmjerava trgovinu i izvoz nafte prema zemljama BRICS, koje je nazvao "pouzdanima" i pritom kritizirao zapadne zemlje zbog njihovih sankcija nametnutih Moskvi.

Zemlje BRICS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Putin je u virtualnom obraćanju Foruma BRICSA-a kritizirao sankcije bez presedana kojima je zapad kaznio rusko gospodarstvo zbog invazije na Ukrajinu.

- Poslovni ljudi naših zemalja moraju razvijati aktivnosti u teškim uvjetima jer naši zapadni partneri ne poštuju osnovna načela tržišne ekonomije, slobodne trgovine, rekao je Putin u virtualnom obraćanju Forumu BRICS-a.

Nove "sankcije uvedene iz političkih motiva" proturječe "zdravom razumu i elementarnoj ekonomskoj logici", rekao je.

Rusija zbog toga aktivno preusmjerava svoje trgovinske veze i vanjske ekonomske kontakte prema međunarodnim partnerima koji su pouzdani, ponajprije prema zemljama BRICS-a, rekao je.

Izvijestio je da se pregovara o otvaranju lanaca indijskih trgovina u Rusiji i povećanju udjela kineskih automobila (...) na ruskom tržištu".

- Isporuka ruske nafte Kini i Indiji raste. Suradnja u poljoprivredi razvija se dinamično, rekao je Putin te dodao da raste i izvoz ruskih gnojiva zemljama BRICS-a.

Rusija želi s partnerima iz BRICS-a razviti "alternativne mehanizme za međunarodni transfer" novca i "rezervnu međunarodnu valutu" kako bi se smanjila ovisnost o dolaru i euru, naglasio je.

Prema podacima Kineske opće carinske uprave, uvoz sirove nafte u Kinu iz Rusije narastao je za 55 posto od prethodne godine na rekordnu razinu u svibnju te je Rusija zamijenila Saudijsku Arabiju i postala glavni kineski dobavljač, a rafinerije su ostvarile dobit na snižene cijene zaliha.

Putin je također rekao da Rusija razvija alternativne mehanizme za međunarodno financijsko poslovanje s partnerima iz BRICS-a.

- Ruski financijski komunikacijski sustav je otvoren za povezivanje s bankama BRICS zemalja. Ruski platni sustav MIR širi svoju prisutnost. Istražujemo mogućnost stvaranja međunarodne rezervne valute koja će se temeljiti na valutama BRICS zemalja, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!