20:27 / 06.04.2022.

Autor: HRT/Hina

Rusija prijeti posljedicama ako bude suspendirana iz Vijeća za ljudska prava

Zgrada UN-a

Zgrada UN-a

Foto: arhivska fotografija / Reuters

Rusija je upozorila države članice UN-a da će, budu li glasale za ili budu li suzdržane u vezi američkog zahtjeva da je se suspendira iz Vijeća za ljudska prava, smatrati to "neprijateljskom gestom" koja će imati posljedice za njihove bilateralne odnose, po noti koju je Reuters u srijedu dobio na uvid. 

SAD je u ponedjeljak objavio da će tražiti da se Rusiju suspendira iz UN-ova Vijeća za ljudska prava pošto je Ukrajina optužila ruske vojnike da su ubili stotine civila u Buči. Opća skupština UN-a, koja ima 193 članice, glasat će o tome u četvrtak. Zemlja može biti suspendirana iz UN-ova Vijeća za ljudska prava, koje ima sjedište u Ženevi, zbog grubog i sustavnog kršenja ljudskih prava.

Ruska misija pri UN-u pozvala je države da "istupe protiv proturuske rezolucije". Nije poznato koliko je zemalja primilo tu notu.

- Vrijedno je spomenuti da će se ne samo potpora za tu inicijativu, nego i ekvidistantna pozicija u glasanju - suzdržanost ili nesudjelovanje - smatrati neprijateljskom gestom. Uz to, pozicija svake zemlje uzet će se u obzir i prilikom razvoja bilateralnih odnosa i u radu u pitanjima koja su za njih važna u okviru UN-a, navodi se u noti.

Ruska misija pri UN-u odbila je komentirati pismo jer nije javno.

Od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, Opća skupština UN-a usvojila je dvije rezolucije koje kritiziraju Rusiju sa 141 odnosno 140 glasova za. Moskva tvrdi da provodi "posebnu operaciju" demilitarizacije Ukrajine. Rusija niječe da napada civile u Ukrajini i ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia rekao je u utorak da, dok je Buča bila pod ruskom kontrolom, "niti jedan civil nije doživio nikakvo nasilje".

Opća skupština UN-a jednoglasno je u ožujku 2011. suspendirala Libiju iz Vijeća za ljudska prava zbog nasilja nad prosvjednicima koje su počinile snage odane tadašnjem libijskom vođi Moameru Gadafiju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!