18:07 / 25.04.2020.

Autor: V.K./HRT

Rusija priskače u obranu WHO-u izloženom kritikama iz SAD-a

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Foto: - / REUTERS

Svjetska zdravstvena organizacija u krizi izazvanoj širenjem novog koronavirusa dobro radi posao, ocijenila je Rusija.
Svjetska zdravstvena organizacija u krizi izazvanoj širenjem novog koronavirusa dobro radi posao, ocijenila je Rusija uzvrativši na kritike te organizacije koje stižu iz Sjedinjenih Država.

- Mislim da WHO ispunjava svoju ulogu agencije koja vodi i koordinira zdravstvene politike, ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za ruske medije.

-  Da, nije idealno ali nitko nije savršen, rekao je.

Ranije ovoga mjeseca je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da će njegova zemlja prestati uplaćivati u proračun WHO-a ustvrdivši da su tisuće života izgubljene jer je WHO loše upravljao krizom i previše vjerovao informacijama iz Kine gdje je bolest po prvi puta prešla sa životinja na ljude.

Trump je ustvrdio da su greške WHO-a dopustile da se pojava virusa pretvori u pandemiju u kojoj su u svijetu zaraženi milijuni ljudi a gotovo 200.000 umrlo. No, Lavrov misli da te kritike nemaju mnogo veze s postupanjem WHO-a.

- Po mom mišljenju, takvi napadi služe kako bi se opravdao vlastiti zakašnjeli i neodgovarajući pristup, naglasio je.

Trumpa se kritizira da nije ozbiljno pristupio širenju Covida-19, bolesti koju izaziva novi koronavirus, dok se nije proširio po cijeloj Americi, te zato što je savezne zdravstvene službe ostavio nepripremljenima za epidemiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!