20:28 / 02.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Rusija priznaje "ozbiljan porast broja" slučajeva

Foto: REUTERS/Tatyana Makeyeva

Foto: REUTERS/Tatyana Makeyeva

Foto: - / REUTERS

Potpredsjednica ruske vlade za zdravstvo Tatjana Golikova je priznala "ozbiljan porast" slučajeva koronavirusa u Rusiji, ali je jamčila da je njezina zemlja spremna suočiti s time.
Potpredsjednica ruske vlade za zdravstvo Tatjana Golikova je priznala "ozbiljan porast" slučajeva koronavirusa u Rusiji, ali je jamčila da je njezina zemlja spremna suočiti s time.

➡️
Koronavirus - iz minute u minutu

- Posljednja dva tjedna pratimo porast broja novih slučajeva koronavirusa. To je ozbiljan porast, rekla je Golikova na konferenciji za novinare, prenijela je državna televizija Rusija 24.

U Rusiji je službeno registrirano 9.412 novih slučajeva koronavirusa i 186 smrtnih ishoda u 24 sata, najviše od 23. svibnja. Golikova je rekla da je taj porast povezan s povratkom na radna mjesta velikog broja djelatnika kao i početkom jeseni, tradicionalne sezone zaraznih bolesti.

- Ali situacija je potpuno drugačija od one na početku pandemije u ožujku i travnju. Liječnici su spremni, bolnički kreveti su spremni, imamo dovoljno zaštitne opreme i lijekova, rekla je Golikova i pozvala Ruse na poštivanje razmaka i nošenje zaštitnih maski.

- Nemamo izbora. Ili ćemo poštivati sigurnosne mjere koje određuju liječnici, ili ćemo uvesti mjere ograničenja kretanja, što ne želimo i ne namjeravamo poduzeti, naglasila je.

Golikova je nazočila predstavljanju projekta državne zrakoplovne kompanije Aeroflot, koja je pokrenula obuku pasa koji mogu otkriti koronavirus. Petnaestak pasa rase "šalajka" (hibrida šakala i lajke, sibirske lovačke pasmine koja je stvorena prije dvije godine) koji imaju posebno osjetljiv njuh, trenirani su od lipnja za otkrivanje uzoraka zaraženih koronavirusom. 

- Ti uzroci sadržavaju mali broj DNK covida-19 koji ima specifičan miris, objasnio je generalni direktor Aeroflota Vitalij Saveljev.

Psi će moći otkriti oboljele od covida-19 njušeći zaštitnu masku putnika ili uzorak njihove sline. Precizirao je da će prvi rezultati projekta biti poznati u prosincu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!