20:49 / 09.03.2022.

Autor: P.F./Hina

Rusija priznala da je ipak slala ročnike u Ukrajinu

Uništeno rusko vojno vozilo

Uništeno rusko vojno vozilo

Foto: Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian Ground Forces / Reuters

 Rusija je prvi put priznala da su u Ukrajini prisutni njezini ročni vojnici i rekla je da je stanoviti broj njih zarobljen, što je prekretnica jer je dosad tvrdila da u borbama sudjeluju samo profesionalni vojnici.

- Nažalost, potvrđeno je nekoliko slučajeva koji svjedoče o prisutnosti ročnika u postrojbama ruskih oružanih snaga koje sudjeluju u "posebnoj vojnoj operaciji" na teritoriju Ukrajine. Gotovo svi ti vojnici povučeni su na ruski teritorij, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konačenkov.

No stanoviti broj vojnika, pa i ročnika, zarobljen je u ukrajinskom napadu na rusku skupinu koja je osiguravala logističku potporu, dodao je glasnogovornik.

- Donose se sveobuhvatne mjere kako bi se spriječilo slanje ročnih vojnika u zone sukoba i osiguralo oslobađanje zarobljenih vojnika, rekao je.

Kremlj je priopćio da je predsjednik Vladimir Putin dao naputak da se odlučno odbije pozivanje ročnika, dodajući da će se časnike odgovorne za njihovo slanje u Ukrajinu kazniti.

Ruski predsjednik rekao je u ponedjeljak da ročnike i pričuvnike neće slati u borbu u Ukrajinu i da ofenzivu ondje vode profesionalci koji izvršavaju postavljene zadaće.

Od prvog dana vojne operacije glasila i nevladine organizacije tvrdili su da u operaciji sudjeluju ročnici s jedva navršenih 18 godina. Uz to, na društvenim mrežama šire se pozivi majki koje nemaju informacija o svojim sinovima poslanim u Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!