Rusija protjerala dopisnicu Politica iz Moskve

16.08.2023.

18:07

Autor: I.Z./HRT/Hina

Moskva

Moskva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ruska vlada protjerala je Evu Hartog, dopisnicu Politica Europe iz Moskve, objavio je danas taj medij. 

Politico je objavio kako je to prvi put da je neki strani novinar izbačen iz Rusije otkako je ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. narušila odnose Kremlja i zapada.

Novinar Wall Street Journala, američki državljanin Evan Gershkovich uhićen je pod optužbom za špijunažu prošlog ožujka. Novine poriču optužbe, a američki State Department proglasio je Gershkovicha "nepravedno pritvorenim".

Hartog, nizozemska državljanka, provela je desetljeće izvještavajući iz Rusije, piše Politico. Tvrtka je objavila kako joj je prošli tjedan rečeno da joj se viza neće produljiti te u roku šest dana mora napustiti zemlju.

- Iznimno smo razočarani ovim postupcima, ali oni ne umanjuju nepokolebljivu predanost Politica da izvještava o ruskoj vladi i njezinu ratu u Ukrajini, priopćio je Jamil Anderlini, glavni urednik Politico Europe.

- Nadamo se da će se Eva i Politico vratiti u Moskvu u bliskoj budućnosti kako bi nastavili naše činjenično i nepristrano izvještavanje o ruskoj politici, dodao je.

Već i prije uhićenja Gershkovicha, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je da je završilo "maksimalno favoriziranje" koje je prethodno iskazano stranim novinarima u Rusiji.

- Sada je sve gotovo. Morat ćete živjeti na novi način i podnijeti zahtjev za dokumente, rekla je na Zaharova na konferenciji za medije u veljači.

Situacija u ruskom neovisnom tisku je sumorna. Oko 1000 ruskih novinara napustilo je zemlju od početka rata, pokazuju medijska izvješća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!