14:53 / 20.04.2021.

Autor: Hina/I.B.

Rusija protjerala dvojicu bugarskih diplomata

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Peter Wiberg / PIXABAY

Rusija je u utorak objavila da je odlučila protjerati dvojicu bugarskih diplomata kao odgovor na protjerivanje dvojice ruskih diplomata iz Bugarske u ožujku, u kontekstu špijunske afere i pojačanih napetosti između Moskve i Zapada.

Kako je priopćilo rusko ministarstvo vanjskih poslova, o odluci je obaviješten bugarski veleposlanik u Moskvi, koji je bio pozvan na razgovor.

Odnosi se na prvog tajnika konzularne službe i prvog tajnika za trgovinska i gospodarska pitanja veleposlanstva.

- Mjera je odgovor na neutemeljenu odluku bugarske strane da proglasi nepoželjnima dvojicu zaposlenika veleposlanstva Rusije u Sofiji, navodi se u priopćenju.

Bugarske vlasti protjerale su ruske diplomate u ožujku nakon otkrića navodne špijunske mreže koja je radila za Moskvu i za koju je radilo više sumnjivaca među kojima i djelatnici bugarskog ministarstva obrane.

Bugarska ima tradicionalno dobre gospodarske odnose s Rusijom, ali od listopada 2019. izbilo je više špijunskih afera koje su zaoštrile odnose.

Već su protjerana petorica ruskih diplomata i tehnički asistent veleposlanstva.

Rusija i Zapad zadnjih su tjedana međusobno protjerali više diplomata, u kontekstu pojačanih tenzija.

Moskva je protjerala desetero američkih diplomata kao odgovor na protjerivanje isto toliko ruskih diplomata iz SAD-a.

Veleposlanici dviju zemalja povučeni su na "konzultacije".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!