15:21 / 16.02.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Rusija računa na rezerve u obrani od mogućih sankcija

Ruske novčane zalihe

Ruske novčane zalihe

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Moguće zapadne sankcije ruskim bankama potaknule bi snažne oscilacije na tržištu, ali Rusija će izdržati ograničenja zahvaljujući izdašnim rezervama, izjavio je u srijedu ministar financija Anton Siluanov.

- Američki i europski dužnosnici dovršavaju opsežan paket sankcija Rusiji u slučaju da napadne Ukrajinu. Moskva je u više navrata opovrgnula tvrdnje da planira takav napad, podsjeća Reuters.

- Sankcije bi mogle biti usmjerene na velike ruske banke, ali ne obuhvaćaju isključenje Rusije iz financijskog sustava SWIFT, kazali su američki i europski dužnosnici.

Ruski ministar financija rekao je danas da bi sankcije bankama bile "neugodne", ali da će se država pobrinuti da svi depoziti kod banaka, sve transakcije, uključujući i one u stranim valutama, budu osigurani.

- Kažu da imamo financijsku zaštitu u obliku zlatnih i deviznih rezervi, proračunskog viška ... niskog duga, kazao je Siluanov novinarima.

Dodao je da i će Rusija prijeći na druge financijske sustave u slučaju da bude isključena iz SWIFT-a.

- Moguća ograničenja kupnje ruskog duga bila bi "neugodna, ali ne i fatalna" za Rusiju, koja je početkom veljače imala 635 milijardi dolara u rezervama zlata i deviza, rekao je Siluanov.

Poručio je i da Rusija ne planira revidirati planove zaduživanja u ovoj godini i da razmišlja o testiranju inozemne potražnje za ruskim euroobveznicama kada se napetosti stišaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!