19:38 / 22.06.2021.

Autor: Marko Stričević/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Rusija razmatra obvezno cijepljenje

Cijepljenje protiv Covida-19

Cijepljenje protiv Covida-19

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Broj umrlih od COVID-a u svijetu približava se 3 milijuna 900 tisuća. Indija već neko vrijeme ima pad broja novozaraženih, a sada postiže i rekorde u cijepljenju. U Europi se uglavnom nastavlja otvaranje i mjere se ublažavaju.

U malo je optimističnijem ozračju nego prijašnjih mjeseci čelnica njemačke vlade primila svoju bivšu dugogodišnju ministricu, danas čelnicu Europske unije. Ursula von der Leyen ovih dana putuje u zemlje koje su pripremile plan potrošnje sredstava iz kolektivnog zaduživanja, koja će dobiti za izlazak iz krize izazvane COVID-om.

- Komisija nam je postavila izazov poručivši da se novac mora potrošiti na budućnost, s naglaskom na zaštitu od klimatskih promjena i digitalizaciju. Sredstva iz zaduživanja uložit ćemo u sektor mikroelektronike, podatkovnu infrastrukturu računalnih oblaka i obnovljivi vodik, rekla je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Tempo cijepljenja zadovoljava dvije najmoćnije europske političarke: najmanje jednu injekciju primilo je 57 posto odraslih stanovnika Unije pa se težište upravljanja polako prebacuje na ekonomski oporavak.

- Ulažemo u digitalizaciju diljem Europe kao nikada dosad. Dovodimo Europu u bolji položaj. Instrument zvan EU sljedeće generacije predviđa 800 milijardi eura, to je najveći paket stimulacija za Europu od Masrhallova plana, rekla je Ursula von der Leyen.

video thumb

Na istočnim granicama Unije stanje nije tako povoljno. Službene i neslužbene informacije o teškom udaru trećeg vala epidemije u Rusiji dobile su potvrdu u dosad najradikalnijoj najavi tamošnjih vlasti: dio radnika, iz zasad neimenovanih sektora, neće moći dolaziti na posao ako nisu cijepljeni.

- Realnost je takva da će diskriminacije definitivno biti. Necijepljeni ljudi bez imuniteta na nekim radnim mjestima neće moći raditi jer će takvo što biti prijetnja za radnu okolinu, kaže Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika.

Već tjednima se šuška da će ruske vlasti prisiljavati građane na cijepljenje, i to nakon više mjeseci poprilično ležernog provođenja mjera ograničenja i masovnog nepovjerenja građana u cjepivo. Cijepljenog je stanovništva u Rusiji samo oko 11 posto. Pojavom novih sojeva, problem je postao još veći.

- Prema svemu sudeći, pogoršanje je prouzročio indijski soj virusa. On se širi agresivnije, rapidnije u usporedbi s kineskim sojem, rekao je Aleksandar Gincburg, ravnatelj Istraživačkog centra N. Gamaleje.

A u borbi protiv koronavirusa i njegovih mutacija znatan doprinos uskoro bi mogla dati i mala, izolirana, siromašna država s legendarnom medicinom - Kuba. U posljednjoj fazi testiranja na ljudima dvije su vrste kubanskog cjepiva, obje raspoređene u tri doze. Vlasti u Havani objavile su da jedno od njih, Abdala, ima učinkovitost od 92 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!