Rusija smatra da je nacrt ukrajinskog mirovnog sporazuma "neprihvatljiv"

07.04.2022.

14:58

Autor: Hina/HRT

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov

Foto: Alexander Zemlianichenko / via Reuters

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov rekao je u četvrtak da nacrt mirovnog sporazuma što ga je Kijev predložio Moskvi sadrži "neprihvatljive" elemente, no rekao je da će Rusija svejedno nastaviti pregovore i raditi na ostvarenju vlastitih sigurnosnih zahtjeva.

Mirovni pregovori Moskve i Kijeva ne napreduju onako brzo kako bi se željelo, rekao je Lavrov i optužio Zapad da pokušava utjecati skretanjem pozornosti na navodne ratne zločine za koje Moskva odbacuje odgovornost.

Ukrajina je u srijedu predložila mirovni sporazum koji odstupa od prijedloga o kojima su se dvije strane prethodno suglasile, rekao je Lavrov.

- Ta nesposobnost da se dogovorimo ponovno pokazuje prave namjere Kijeva, da se povuče iz sporazuma i pokvari pregovore jer odustaje od dogovorenog, rekao je Lavrov.

Prijedlozi Kijeva su "neprihvatljivi", rekao je.

Službeni Kijev još nije komentirao tu izjavu ruskog ministra vanjskih poslova.

Kijev ističe da su pregovori potrebni, ali i redovito poručuje da neće odustati od svog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća svojih vojnika u invaziji na Ukrajinu koju ona naziva "specijalnom vojnom operacijom" i tvrdi da to čini kako bi "denacificirala" tu zemlju od opasnih "ukrajinskih nacionalista".

Međutim, na terenu je ruska vojska suočena sa žilavim otporom Ukrajinaca, a Zapad je na invaziju odgovorio obimnim sankcijama ruskome vodstvu i gospodarstvu.

Rusija će ipak nastaviti pregovore i nastojati osigurati provedbu svojih zahtjeva, poručio je Lavrov.

- Unatoč svim provokacijama, rusko izaslanstvo nastavit će pregovarački proces i vlastiti nacrt sporazuma u kojem jasno i stoje naše ključne pozicije i naši zahtjevi, ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!