18:36 / 07.04.2022.

Autor: Branka Slavica/HRT

Rusija suspendirana iz Vijeća za ljudska prava UN-a

UN

UN

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Opća skupština Ujedinjenih naroda suspendirala je u četvrtak Rusiju iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog izvješća o "grubim i sustavnim kršenjima i zlouporabama ljudskih prava" invazijom na Ukrajinu.

Taj potez predvođen Sjedinjenim Državama dobio je podršku 93 zemlje, 24 zemlje su glasale protiv, a 58 ih je bilo suzdržano. Za suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava koje broji 47 članica, bila je potrebna dvotrećinska većina, a oni koji se nisu htjeli izjasniti se ne računaju pod dvotrećinskom većinom. 

Povukavši paralelu između događaja u Ukrajini i genocida u Ruandi, rezoluciju je pred Općom skupštinom obrazložio ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergij Kislicja. Kazao je kako je rezoluciju kosponziralo više od pedeset država članica UN-a. Među njima je i Hrvatska.

Ruska je diplomacija rezoluciju nazvala „naporima male grupe država predvođene Sjedinjenim Državama koja želi izolirati Rusiju i uništiti postojeću arhitekturu UN-a“.

Kina je glasovala protiv rezolucije poručivši da podupire teritorijalni integritet svih zemalja, uključujući Ukrajinu, i mirno rješenje sukoba, ali ne podupire rezoluciju koja, tvrde, nije pisana transparentno. Indija je bila suzdržana.

Rezoluciji su se usprotivile ruske saveznice u globalnom forumu: Kazahstan, Venezuela, Sjeverna Koreja, Iran, Sirija, Kuba poručivši kako je rezolucija politički dokument i pokušaj zapadnih zemalja da ovladaju svijetom te da rezoluciji nije prethodila neovisna istraga.

Uoči zasjedanja Opće skupštine Rusija je uputila pismo nekim državama u kojima je upozorila da će glasove za rezoluciju, kao i suzdržane, smatrati „neprijateljskom gestom“ s posljedicama na bilateralne odnose.

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda ima 47 država članica, sjedište mu je u Ženevi. Rusija je u drugoj godini trogodišnjeg mandata tijela zaduženog za promicanje i zaštitu ljudskih prava. Prije Rusije iz Vijeća je 2011. suspendirana Libija zbog nasilja snaga lojalnih tadašnjem čelniku Moameru Gadafiju nad prosvjednicima.

Vijeće je u ožujku otvorilo istragu o optužbama za kršenje ljudskih prava, uključujući ratne zločine počinjene u Ukrajini nakon ruskog napada.

Ovo je treća rezolucija Opće skupštine UN-a od početka ruske invazije na Ukrajinu koja osuđuje Moskvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!