Rusija traži da NATO povuče obećanje o članstvu Ukrajini i Gruziji

19:23 / 10.12.2021.

Autor: V.K./Hina/HRT

Rusija traži da NATO povuče obećanje o članstvu Ukrajini i Gruziji

Rusija traži da NATO povuče obećanje o članstvu Ukrajini i Gruziji

Foto: Pascal Rossignol / REUTERS

Rusija je u petak zatražila NATO da povuče obećanje dano 2008. godine Ukrajini i Gruziji da će jednog dana biti članice tog saveza i traži da se NATO obveže da neće rasporediti oružje u zemljama koje graniče s Rusijom, uz objašnjenje da to ugrožava njezinu sigurnost.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je te zahtjeve, najdirektnije do sada o sigurnosnim jamstvima za koje predsjednik Vladimir Putin kaže da želi dobiti od SAD-a i njegovih saveznika.

- U temeljnom interesu europske sigurnosti nužno je službeno se odreći odluke sa samita NATO-a u Bukureštu 2008. da će Ukrajina i Gruzija postati članice NATO-a, stoji u priopćenju ruskog MVP-a.

Priopćenje je slijedilo nakon ovotjednog virtualnog sastanka Putina i američkog predsjednika Joea Bidena na kojem je dominirala tema o Ukrajini.

Ukrajina je trenutačno u središtu krize Istoka i Zapada.

Ruska diplomacija u priopćenju također navodi da Moskva predlaže niz koraka kako bi se smanjile napetosti te je, između ostalog, spremna utvrditi sigurnu udaljenost između ruskog i NATO-vog ratnog brodovlja i zrakoplova, posebice u Baltičkom i Crnom moru.

No taj zahtjev, koji je de facto ruski veto na članstvo Ukrajine u NATO-u, a riječ je najeksplozivnijem pitanju u odnosima Istoka i Zapada, nešto je što su Washington i Kijev već kategorički odbili.

NATO je na putu da prihvati Ukrajinu što će voditi raspoređivanju raketnih sustava koji će ciljati Rusiju, navodi Moskva.

- Takvo neodgovorno ponašanje stvara neprihvatljive prijetnje našoj sigurnosti te izaziva ozbiljne vojne prijetnje za sve strane, do točke sukoba velikih razmjera u Europi, upozorava se u tekstu.

- U temeljnom je interesu europske sigurnosti, nužno je službeno odbaciti odluku iz 2008. sa samita NATO-a u Bukureštu da će Ukrajina i Gruzija postati članice NATO-a, navodi se u priopćenju.

Rusija odbacuje optužbe da planira napad na Ukrajine te optužuje i Ukrajinu i Sjedinjene Države za destabilizirajuće ponašanje.

Nešto ranije zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozoro je zapadne zemlje da ne odbacuju zahtjeve Rusije koja traži obvezujuća sigurnosna jamstva.

- Ako naši protivnici - iznad svih Sjedinjene Države, ali i druge zemlje, njezini saveznici - ako to odbiju i pokušaju potkopati, neizbježivo će pogoršati vlastito sigurnosno stanje, rekao je Rjabkov.

- Ne suglasiti se znači ići bliže velikoj konfrontaciji, rekao je Rjabkov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!