16:53 / 21.03.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Rusija tvrdi da Crnim morem plutaju mine, Ukrajina to niječe

Brodovi u luci u Odessi

Brodovi u luci u Odessi

Foto: Valentyn Ogirenko/File Photo / REUTERS

Glavna ruska obavještajna agencija objavila je da je nekoliko stotina mina otplutalo u Crno more nakon što su popucali konopci kojima su bile vezane blizu ukrajinskih luka. Ukrajina te tvrdnje odbacuje kao dezinformacije i pokušaj da se zatvore dijelovi mora.

Crno more važna je trgovačka arterija za žitarice, ulje i uljne proizvode. Lučka uprava Novorosijsk ističe da je ugrožen prijevoz u zapadnom dijelu Crnog mora.

- Zbog olujnog vremena konopci kojima su bile vezane mine popucali su, navodi Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB), glavni nasljednik sovjetskog KBG-a, u priopćenju od 19. ožujka. "Zbog vjetra i vodenih struja mine plutaju slobodno u zapadnom dijelu Crnog mora, kažu iz FSB-a.

FSB navodi da je riječ o 420 mina, te je dodano da su mine postavile ukrajinske snage. Ukrajina ističe da je upozorenje FSB-a pogrešno te da nema nikakve informacije o bilo kakvim minama koje plutaju morem.

- Ovo su potpune dezinformacije ruske strane, rekao je Viktor Višnov, zamjenik ukrajinske državne pomorske uprave.

- Ovo je učinjeno da se opravda zatvaranje onih dijelova Crnog mora koji su pod takozvanom opasnošću od mina.

Ukrajinska mornarica navodi kako je njezina dužnost da obavijesti o sigurnosnim upozorenjima u svome dijelu Crnog mora te je moskovsko upozorenje prozvala pokušajem informacijskog "piratstva".

Ruska invazija Ukrajine 24. veljače rezultirala je smrću tisuća ljudi, raseljeno je više od 3 milijuna osoba, a raste strah od većeg sukoba Rusije i SAD-a.

Predsjednik Vladimir Putin kaže da je "specijalna vojna operaciju" u Ukrajini potrebna jer je SAD upotrijebio Ukrajinu da prijeti Rusiji te da Rusija ima pravo na obranu ruskog stanovništva od ukrajinskog "genocida".

Ukrajina kaže da se bori za egzistenciju protiv imperijalnog ruskog otimanja zemlje i da su Putinove tvrdnje o genocidu glupost.

Zapad je nametnuo sveobuhvatne sankcije Rusiji za koje Kremlj kaže da su jednake objavi ekonomskog rata SAD-a i njegovih saveznika. Kina je pozvala na mir.

Izvori povezani s brodarstvom kažu da su turske vlasti upozorile na rizik od mina za one koji se koriste tjesnacima Dardanele i Bospor.

Turska postaja Samsun NAVTEX izdala je upozorenje o minama na prilazu Odesi i drugim ukrajinskim lukama.

- Važno je da svi brodovi u okolici obrate pozornost na mine koje plutaju, rečeno je.

- Zahtijeva se od brodova u okolici da odmah prijave ako zamijete bilo kakvu otplutalu minu ili objekt sličan mini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!