12:58 / 02.03.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Rusija tvrdi da je zauzela najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu

Ruske snage

Ruske snage

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Ruske snage sada kontroliraju najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu, rekao je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), navodeći informaciju iz Moskve.

Ruski diplomati u Beču izvijestili su generalnog direktora IAEA-e, Rafaela Grossija, o razvoju situacije, rekao je on u srijedu.

Prema pismu ruskog veleposlanstva IAEA-i, osoblje nuklearne elektrane Zaporižja nastavlja osiguravati siguran rad. Rečeno je da je razina radijacije normalna.

U Ukrajini, na koju je Rusija prošli tjedan izvršila invaziju, u radnom stanju je 15 nuklearnih reaktora u četiri elektrane. Grossi je već upozorio na rizik od ozbiljne nuklearne nesreće dok su borbe diljem zemlje u tijeku.

Upravni odbor IAEA-e trebao bi se sastati u srijedu kako bi raspravio o situaciji.

Prije je Kijev izvijestio IAEA-u da je u kontaktu sa svim nuklearnim elektranama diljem zemlje i da rade normalno.

Prema riječima Antona Heraščenka, savjetnika ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, ruske snage također pokušavaju zaposjesti nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine, oko 350 kilometara od Zaporižja.

Nekoliko helikoptera krenulo je u tom smjeru.

Ruske snage prošli tjedan zauzele su zatvorenu nuklearnu elektranu u Černobilu.

Zabilježen je blagi porast u očitanju radijacije na mjestu nuklearne katastrofe iz 1986. godine, nakon što se zbog kretanja vojnih vozila digla u zrak radioaktivna prašina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!