Rusija tvrdi da su Wagnerovci zauzeli još dva dijela Bahmuta

15.04.2023.

16:07

Autor: HRT/Hina/Reuters

Bahmut

Bahmut

Foto: Adam Tactic Group / REUTERS

Borci ruske plaćeničke skupine Wagner zauzeli su još dva područja ukrajinskog grada Bahmuta, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

video thumb

- U smjeru Donecka, najžešće borbe se nastavljaju u gradu Artiomovsku, navodi ministarstvo u dnevnom priopćenju, koristeći ime naselja iz sovjetskog doba.

- Jurišne snage Wagnera uspješno su napredovale, zauzevši dva područja na sjevernom i južnom rubu grada, poručili su.

U priopćenju se navodi da su padobranske jedinice ruske vojske podržavale navodno napredovanje zadržavajući ukrajinske snage na bokovima.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi izvješće.

Wagner je od prošlog ljeta predvodio pokušaj Rusije da zauzme Bahmut što je najduža i najsmrtonosnija bitka u ratu za obje strane. Njihov vođa Jevgenij Prigožin često se žalio na slabu potporu regularne vojske.

Velika Britanija je u petak u obavještajnom izvješću rekla da su ukrajinske snage bile prisiljene predati dio teritorija u Bahmutu nakon što je Rusija tamo ponovno pokrenula napad, uz intenzivne topničke napade tijekom prethodna dva dana.

Bahmut, koji je prije rata imao oko 70 tisuća stanovnika, glavna je ruska meta u zimskoj ofenzivi koja je do sada dala slabe rezultate unatoč pješačkim kopnenim borbama intenziteta kakav nije viđen u Europi od Drugog svjetskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!