Rusija tvrdi da zapadne sankcije štete iranskom nuklearnom sporazumu

17:11 / 05.03.2022.

Autor: Hina/HRT

 Sergej Lawrow

Sergej Lawrow

Foto: via REUTERS / via REUTERS

Rusija je u subotu objavila da su zapadne sankcije uvedene zbog invazije na Ukrajinu prepreka obnovi iranskog nuklearnog sporazuma, upozorivši i da se pri pregovorima trebaju uzeti u obzir i ruski nacionalni interesi.

Iran je u subotu objavio da je s nadzornom agencijom Ujedinjenih naroda dogovorio smjernice za rješavanje svih postojećih problema oko nuklearnog sporazuma do kraja lipnja, što se smatra ključnim korakom za oživljavanjem dogovora između Teherana i svjetskih sila iz 2015. godine.

No ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su sankcije Rusiji stvorile problem iz moskovske perspektive.

- Sve bi bilo dobro, ali lavina agresivnih sankcija koje stižu sa Zapada, a za koju mislim da još nije stala, zahtijevaju dodatan uvid, prije svega odvjetnika, rekao je Lavrov.

Ruski ministar rekao je kako Rusija želi pisane garancije SAD-a da ruska trgovina, investicije i vojna suradnja s Iranom neće biti pogođene sankcijama.

Želimo odgovor, veoma jasan odgovor. Trebaju nam garancije da se ove sankcije neće ni na koji način odraziti na trgovinsko-ekonomske i investicijske odnose koji su dio dogovora s Iranom, rekao je Lavrov.

Predstavnik iranskih vlasti u subotu je Reutersu rekao kako ruski zahtjev nije konstruktivan za pregovore o sporazumu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!