Rusija upozorava da će "biti prisiljena reagirati" ako BiH uđe u NATO

18.03.2021.

20:36

Autor: HRT/Hina/D.D.

Milanović bi blokirao proširenje NATO-a

Milanović bi blokirao proširenje NATO-a

Foto: Yves Herman / REUTERS

Rusija je upozorila Bosnu i Hercegovinu da bi njezino konkretno približavanje članstvu u NATO-u predstavljalo "svrstavanje na jednu stranu" u sadašnjoj ruskoj konfrontaciji sa Zapadom te čin neprijateljstva prema Rusiji, što bi nužno prouzročilo posljedice, objavili su u četvrtak bosanskohercegovački mediji.

- Rusija će u slučaju praktičnog približavanja BiH i NATO-a biti prisiljena reagirati na taj neprijateljski korak, stoji u izjavi ruskog veleposlanstva koju je prenio portal Televizije Republike Srpske (RTRS), medij koji već mjesecima vodi agresivnu propagandu protiv NATO-a.

Vlasti u RS-u uporno nastoje blokirati približavanje BiH Sjevernoatlantskom savezu iako je članstvo u alijansi definirano kao cilj i vanjskopolitičkom strategijom te zemlje i njezinim zakonom o obrani.

BiH je sada de facto postala korisnikom Akcijskog plana za članstvo (MAP) iako u RS-u ne priznaju da se to dogodilo.

Sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik neprestano otvoreno iskazuje protivljenje članstvu u NATO-u te traži da u odnosu prema tom savezu BiH striktno slijedi politiku koju vodi Srbija.

Kako je objavio portal RTRS, iznenadno reagiranje veleposlanstva Rusije u Sarajevu na rasprave o vezama između BiH i NATO-a uslijedilo je kao odgovor na "brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO-u".

Rusko je objašnjenje kako širenje NATO-a na istok zapravo nikome nije donijelo nikakvu korist jer je navodno samo održalo kategoriju "država na ratnoj crti" pa preporučuju BiH da o tome razmisli.

- Suprotno našim zapadnim partnerima, mi ne namećemo izbor vanjskopolitičkih prioriteta, ali istodobno pozivamo prijatelje u BiH da dobro razmisle, da izvažu sve 'za' i 'protiv' i da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju, stoji u ruskoj izjavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!