Rusija upozorava Tursku zbog veza s Ukrajinom

24.05.2021.

14:17

Autor: A.M./Hina/HRT

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Foto: Russian Foreign Ministry / REUTERS

Ruski ministar vanjskih poslova upozorio je Tursku zbog, kako je kazao, pokušaja poticaja "militarističkog raspoloženja" u Ukrajini, nakon što je Ankara pojačala suradnju s Kijevom.


Turski predsjednik Tayyip Erdogan prošloga je mjeseca podržao Kijev, uslijed gomilanja ruskih snaga uz granicu s Ukrajinom.

Erdogan je tada rekao da su Turska, članica NATO-a, i Ukrajina pokrenuli platformu, u sklopu koje će ministri vanjskih poslova i ministri obrane dvije zemlje raspravljati o vojnoj suradnji, ali dodavši da to "nije na niti jedan način potez protiv trećih zemalja".

- Snažno preporučujemo našim turskim kolegama da pažljivo analiziraju situaciju i prestanu potpirivati militarističko raspoloženje Kijeva, poručio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za novine Argumenti i Fakti.

Kazao je da poticanje "agresivnog" ukrajinskog djelovanja prema Krimu, koji je anektirala Rusija, predstavlja zadiranje u ruski teritorijalni integritet.

- Nadamo se da će Ankara prilagoditi svoju liniju na temelju naših legitimnih zabrinutosti, kazao je.

Turska, kao i ostatak NATO-a, kritizirali su aneksiju Krima 2014. te su podržali teritorijalni integritet Ukrajine koja se bori protiv pro-ruskih separatista na istoku Ukrajine.

Turska je 2019. prodala dronove Ukrajini. Međutim, surađuje s Rusijom u Siriji, Libiji i Nagorno Karabahu, dok suradnja postoji i u obrambenom te u energetskom sektoru.

Odnosi Rusije i Zapada na najnižim su razinama od Hladnog rata od aneksije Krima, zbog koje je Zapad uveo niz sankcija Rusiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!